Георги Георгиев Видин
Георги Георгиев Видин / личен архив
Георги Георгиев
94885
Георги Георгиев
  • Георги Георгиев
Георги Георгиев е с много  отговорна професия – началник е в районната служба по пожарна безопасност във  Видин, а преди дни спечели поредната си републиканска титла по културизъм в зала "Универсиада", в категорията класически културизъм до 168см. Връщайки се назад във времето, Георги си спомня, че за пръв път в зала е влязъл през 1991 г.- още първокурсник във видинския техникум по механотехника, а години преди това тренирал и в къщи: „Състезавам се от 2002 година, тогава бях вече на работа и можех да си позволя да отделям средства за това, тъй като подготовката в този спорт изисква и отделянето на средства...“, споделя спортистът.

Като изявен спортист Георгиев вече получава помощ и от спортните клубове, в които членува - клуб „Бъдин“ и спортния клуб на службата по пожарна безопасност във Видин. „От тази година общината промени политиката си по субсидиране на спортните клубове и за пръв път всички спортни клубове получават някаква субсидия и това определено помогна тази година при обезпечаване на спортно-съзтезателната дейност“, коментира видинският шампион.

Относно хранителния режим, много любопитна тема за всички непосветени, Георги Георгиев твърди, че е малко пресилено да се твърди, че хранителните диети излизат много скъпо. „Трябва да ям определени храни и спазвам диета в зависимост от това дали съм в съзтезателен период или в основен период, набавям калориите от определени хранителни вещества-белтъчините от чисто месо, основно пилешко филе, може и друг вид, но не трябва да е мазно... Въглехидратите набавям предимно от ориз, картофи, овесени ядки... Не бих казал, че храната е чак толкова скъпа, ако се замислим, така наречените вредни храни, примерно един по-хубав чипс, е поне 2-3 лв, за толкова пари аз ще си взема 300 гр.пилешки гърди...“, споделя Георги Георгиев.  „Трябва да се научим да четем етикетите на продуктите, които купуваме“, съветва шампионът от Видин.

Георгиев със съпругата и дъщеря си
личен архив

За него културизмът е начин на живот, от 16 години се съзтезава, сега е на 41 и не може да си представи, че ще се храни по друг начин, освен по познатия му вече здравословно установен ред, спазвайки определен режим. Тренировките не нарушават обичайни му ежедневен ритъм, напротив, правят живота му по-подреден. Затова дори би подкрепил и децата си, ако проявят желание да се занимават: „Много хора го практикуват и му казват просто фитнес, а всеки човек иска да изгжлежда добре...Мисля, че в момента това е най-масовия спорт, който се практикува несъзтезателно в България, само във Видин има няколко фитнес зали... Много спортисти използват фитнеса като подготовка...“, обяснява Георгиев. А тези, които тепърва тръгват по неговия път, спортистът съветва да се консултират с дипломирани фитнес инструктори за програмите, по които е добре да работят и най-вече за добавките, които могат да консумират, заради опасността от навлезлите на пазар ни забранени вещества.