/ ППМГ Враца
Младшите и старшите посланици от Профилираната природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" във Враца проведоха уъркшоп на тема „Бъди чут“. Гост на събитието бе Биляна Църноречка – пресаташе на информационното бюро на Европейския парламент в България.

Учениците представиха себе си, като акцентираха върху мотивите си за участие в програмата за училища посланици на ЕП, която им дава допълнителни знания за европейските институции и правата им на граждани, развива уменията им да презентират и работят в екип, информира ги за възможности за личностна реализация в европейски мащаб.

Госпожа Църноречка и младшите посланици направиха Brainstorming по въпроса „Защо е важно да гласуваме на изборите за ЕП?“. Дванадесет от причините да бъдем активни като избиратели бяха представени чрез информационно табло под формата на дванайсетте звезди от европейското знаме. По време на непринудения диалог се изработи и друг плакат, на който младите посланици представиха схематично създаването и приемането на законите в ЕС и ролята на различните институции.

Приятната атмосфера беше допълнена и от изпълнението на младши посланик Александър Георгиев от XI клас на руската песен „Позови меня“. Госпожа Църноречка беше очарована от младшите посланици от врачанската природо-математическа гимназия.

Възпитаниците на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ демонстрираха и уменията си да работят с Photonics Explorer – научно –експериментален комплект на STEM Programs. Това беше поредното доказателство за стремежа на посланиците да направят училището европейска територия на науката и знанието.

Както каза Ева Майдел по време на конференцията на високо равнище „Мастърс ъф диджитал“ в Брюксел: „Ако искаме Европа да диктува новите тенденции, трябва да инвестираме в човешки капитал. Защото 75% от най-бързо развиващите се професии изискват STEM умения (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
 
ППМГ Враца