Община Мездра паметна плоча
Община Мездра паметна плоча / Община Мездра
С двучасов концерт на сцената в Дома на железничаря бяха завършени честванията на 72-та годишнина от победата над хитлерофашизма и Деня на Европа – 9 май. Тържествата, започнали още през деня, продължиха с тържествена заря-проверка и отдаване на почит към загиналите на бойните полета войници по време на Втората световна война. На паметника на загиналите от войните, десетки жители и много гости на Общината, сред които членовете на Управителния съвет на Съюза на ветераните от войните на България полковник Бенчо Бенчев и майор Лъчезар Генов , отдадоха почит към героичната саможертва на военнослужещите и трагичната кончина на цивилното население в най-големия военен конфликт в модерната ни история.

Община Мездра паметна плоча
Община Мездра

О.з. полковник Илия Григоров и кметът на Общината инж. Генади Събков положиха в сърцевината на паметника две гилзи – 57 и 122-милиметрова. По-малката, поставена от 93-годишния Григоров, бе пълна с пръст от българското войнишко гробище в Харкан, Унгария, където са погребани и нашите земляци, участвали на фронтовата линия. Втората гилза съдържа възвание от ветераните от войните към идните поколения на Мездра. Гилзите бяха поставени в новоизграден монумент. Облицовъчният материал на паметника е дарен от бизнесмена Андреас Испиридис, проектът, изобразяващ ордена „Кръст за храброст“ е дело на архитект Данаил Дилков,  дизайна на плочата бе изработен от инж. Антон Антонов – гл. експерт в  Общинска администрация – Мездра, а изработването на основата е дело на работници от Общинско предприятие „Чистота“.
Поздрав към събралото се множество изнесе формация „Армейска песен“ към Представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България.

Община Мездра паметна плоча
Община Мездра

След полагането на гилзите бе монтирана и паметна плоча с имената на нашите земляци, дали живота си на бойните полета на Европа. Церемонията завърши със заря-проверка и салюти. След почитането паметта на загиналите, множеството се отправи към Дома на железничаря, където формация „Армейска песен“, Петър Петканов и Представителен танцов ансамбъл „Мездра“ направиха спектакъл, ознаменувал 72-та годишнина от капитулацията на хитлерофашистка Германия.

Първи на сцената се изявиха солистите от „Армейска песен“. С характерния за тях професионализъм, те припомниха на зрителите красотата на българските патриотичи песни „Край Босфора“, „Стани, стани, юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Ботев марш“ и „Де е България“. След тях на сцената се изяви младият талант Петър Петканов, който зарадва всички с прекрасно изпълнени български и руски любими песни.Кулминация в тържеството бе изпълнението на Представителния танцов ансамбъл към градското читалище „Просвета“. Те изпълниха танците „Родопски“, „Мъже от Тракия“, „Момински пролетен танц“ и „Гроздана“, с което заслужиха бурните аплодисменти на публиката.

Община Мездра паметна плоча
Община Мездра


 
Община Мездра