Отрязаха пръсти на малтретирано дете заради гангрена
Отрязаха пръсти на малтретирано дете заради гангрена / Дарик Враца

Състоянието на малтретирания 5-годишен малчуган, който бе открит от социални работници от Враца в безпомощно състояние се подобрява, съобщиха от МБАЛ „Христо Ботев". Детето бе настанено в болница  с подути крайници, стари рани от побой и хипотермия в петък, когато социалните минали за поредна проверка в дома на майката и мъжа, с когото тя живеела на семейни начала. Останалите 4 деца също са изведени и настанени в социален дом.

Вчера е направена операция на детето, в която квалифицираният екип от лекари е почистил петите от мъртва тъкан и е отстранил пръсти от долните крайници. Тази интервенция се е наложила в следствие гангрена от измръзване. По думите на д-р Емилиян Кюркчийски, началник на отделението, ходилата са запазени, петите ще се възстановят и детето ще може да ходи.

Очевидно е, че хлапето е неглижирано тенденциозно, недохранвано и малтретирано. „То е отворено към контакти, любвеобилно е, не иска да остава само. Смятам, че ако попадне при добри условия, ще стане добро дете - коментира д-р Кюркчийски - След като овладеем здравословните му проблеми, тъй като параклиничните му показатели все още не са в норма, ще бъде настанено в социален дом, където да се грижат за него. Но това ще стане най-рано след седмица".

Междувременно към случая на момчето стана съпричастен целият персонал. Малчуганът е любимец на всички, радва се на тяхното внимание, лакомства и подаръци. Зародилата се обич е взаимна, макар че скоро ще се разделят. Голямото желание на лекарите и ръководството на болницата е, вместо да бъде настанено в институция, хлапето да бъде обгрижвано от приемно семейство. За разлика от хората в бели престилки, майката и бащата въобще не са се поинтересували от състоянието му след операцията.

По думите на д-р Цветанка Генкова и социалният работник Камелия Петкова, отношението към това дете е било меко казано престъпно. Човек не се отнася така дори към куче. По тялото му има следи от стари, както и от нови рани и синини, говорещи за насилие. Това обяснява и категоричното нежелание на момченцето да види близките си. Самото дете е споделило с новите си приятели, че у дома го биели с пръчка, връзвали го, наказвали го с часове на терасата в студа.

Срещу родителите е заведена преписка и се извършва проверка.