съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Районна прокуратура-Враца е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу М.М. за извършено от него престъпление по чл. 201, ал. 1 от Наказателния кодекс - присвояване в качеството на длъжностно лице.

Към 2017 г. обвиняемият М. работил на длъжност „охранител на ценни пратки“ във фирма, занимаваща се с такава дейност. Проявявал интерес към хазарта, често посещавал игрални зали в гр. Враца, където правел залагания.

Рецидивист предаден на съд за поредна измама

Работното му място било инкасов (брониран) автомобил с екип, включващ шофьор-охранител, инкасатор-охранител и охранител. Тримата изпълнявали задълженията по приемане и транспортиране на пратки - дебасейф, представляващ полиетиленов плик с баркод и съответни обозначения на вид валута и размер на сумата. С оглед създадената организация физическото им пренасяне следвало да се извършва от инкасатора, но в действителност често в това взимали участие и останалите служители.

Екипът, в който работел обвиняемият М., извършвал доставки на ценни пратки на територията на област Враца. Електронното им маркиране фирмата осъществявала с помощта на специално устройство с програма, чрез която се проследявало движението им.

Не се съставяли приемо-предавателни протоколи с полагането на подписи на съответстващи служители. Информация от електронните устройства се подавала в централата на охранителната фирма. При множество отчитания понякога се получавало претоварване и системата работела с няколко минути закъснение по отчитане на приемане и предаване между екипите.

Обвиняемият знаел за слабостите в организацията на работата във фирмата и решил да се възползва от това и да се облагодетелства. На 13 март 2017 г., докато бил на работа, при срещата със софийския екип, доставящ ценни пратки за област Враца, в центъра на града, пред офиса на фирмата, М.М. се включил във фактическото им пренасяне.

Мениджър отива на съд за кражба от фирмата

Той успял да укрие в дрехите си една от пратките със сумата от 22 000 лева, предназначени за банков клон в гр. Козлодуй. По-късно, докато пътували с колегите му в автомобила, под предлог, че трябва да се облекчи, той спрял, слязъл от него и скрил пратката в крайпътни храсти. Впоследствие обвиняемият изхарчил сумата от 22 000 лева за собствени нужди. Междувременно липсата на един от дебасейфовете била констатирана от служителя на банката, за което била уведомена централата на фирмата в София.

Поради възникналия проблем била извършена проверка на данните от информационната система за проследяване на пратките и прегледани видеозаписи на охранителна камера пред офиса на дружеството. В резултат на тези действия ръководството се усъмнило в М.М. и организирало провеждането на полиграфско изследване на всички от екипа, по време на което обвиняемият признал за извършеното присвояване на пратката.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.
Апелативна прокуратура София