Обучение по енергийна ефективност за институциите
Обучение по енергийна ефективност за институциите / Дарик Враца

Обучение на експерти от държавните и публични власти в област Враца по проект „За енергоефективни и умни публични сгради" ще се проведе от 25 до 28 януари. Негови организатори са Европейски институт по труда и Търговско-промишлена палата-Враца. Проектът се финансира от Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобноваяема енергия" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и Министерство на енергетиката.

Обучението ще включва теми, свързани с планирането и политиките по енергийна ефективност /ЕЕ/ и възобновяема енергия /ВЕ/ за публични сгради, улично осветление, инфраструктурни обекти и др. Ще бъдат включени полезни и интересни теми относно източници за финансиране, процедури по енергиен одит, сграден мениджмънт, иновативни бизнес модели, прилагане на съвременни ВЕИ продукти и технологии. Ще се предложат също примери и казуси от националната и световна практика, виртуална разходка в «зелени» и «умни» градове, ще се разгледат бъдещите тенденции на развитие на градоустройството в региона и в Европа.

Лекторите имат богат преподавателски опит и участват в множество международни проекти по посочените теми. Идеята е обучението да премине в интерактивен формат и предостави практическа информация, и практики в помощ на обучаемите експерти. На финала ще бъдат раздадени сертификати и ще се разработи Ръководство за развиване на конкретни Програми, свързани с мерките по ЕЕ и ВИ.