Общината осигури ново оборудване за болницата в Монтана

От тази година ще отпусне и две стипендии за студенти по медицина, които ще се върнат в града

/ Дарик Враца
От тази година ще отпусне и две стипендии за студенти по медицина, които ще се върнат в града
Операционна маса от ново поколение, болнични легла, пациентски монитори и видеоларингоскоп са част от оборудването, закупено за многопрофилната болница по активно лечение в Монтана със средства от общинския бюджет.

Министър Ананиев: Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България, работим в посока укрепване на техния капацитет

Кметът Златко Живков, председателят на общинския съвет Иво Иванов и общински съветници, заедно с журналисти днес разгледаха новите уреди в присъствието на изпълнителния директор на търговското дружество д-р Тодор Тодоров, хирурзи и анестезиолози.

Съвременната операционна  маса е второто дарение за залата, в която се извършват най-тежките манипулации. През миналата година общината осигури за нея нова осветителна система.

Дарение в болницата

По думите на завеждащия отделението по хирургия д-р Красимир Каменов само за последната седмица е имало 11 тежки операции в тази зала.  Те се поемат от три  операционни екипа. В отделението се обучават и трима млади стажанти.

Няма да се закриват болници в Северозапада, ще се укрепват

„Това е последователна политика на общината да се грижи за областната болница, като отпуска средства за ново оборудване“, заяви кметът Златко Живков. „Искаме нашите лекари и техните пациенти да имат най-добрите условия за работа и лечение“, каза той.

През 2019-та са отпуснати 60 хиляди лева за болницата. Освен за хирургията и реанимацията ще бъде закупена техника и за ортопедията. „От тази година общината Монтана ще започне да отпуска и финансова помощ за студенти, които ще се върнат да работят тук", припомни председателят на Общинския съвет Иво Иванов.

Дарение в болницата

Търговското дружество  също има специализантска програма и вече са подписани първите  четири договора със стажанти. По нея, преди няколко дни са започнали работа първите трима специалисти по здравни грижи в детско, пулмологично и хирургично отделение,

Кметът Живков и председателят на Общинския съвет подариха на лекарите икона на Божията майка, с пожелание да закриля всички, които влизат в хирургично отделение.