/ iStock/Getty Images
От Министерството на здравеопазването (МЗ), заедно с директорите на болниците във Враца и Видин, са набелязали мерки за укрепването на капацитета на отделения в двете лечебни заведения, които в момента имат затруднения. Това съобщиха от пресслужбата на МЗ след среща на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана.

По време на срещата е била анализирана дейността на всяко отделение в болниците, които на този етап срещат трудности заради намаляване на числеността на персонала и все по-малкия брой на обслужваните пациенти.

Съветници викат с подписка министъра на здравеопазването във Враца

В болницата във Враца няма да се закриват отделения, а се предвижда откриването на две нови - за инвазивна кардиология и за съдова хирургия, допълниха от пресслужбата. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите.

Министър Ананиев е посочил, че се водят разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

БСП иска нов оздравителен план за врачанската болница

Основният проблем на видинската болница са кадрите. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти. Целта, която МЗ и ръководството на болницата са си поставили, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията. В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал.

Без просрочени задължения и с положителен резултат работи болницата в Монтана. В нея не се предвиждат структурни промени, а ръководството е планирало и увеличение на възнагражденията.

Здравната каса предложи облекчаване на процедурата за лечение на деца

Министър Ананиев е посочил, че в момента МЗ, НЗОК и съсловната организация работят по новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите.
БТА