/ БСП-Враца
„Последните 2 години в МБАЛ „Христо Ботев“-Враца са закрити стратегически отделения като неонатология, инвазивна кардиология, урология и инфекциозни болести. По този начин болницата вече не разполага с всички възможности за предоставяне на комплексно лечение.

Мая Манолова внася в Народното събрание законопроекти в защита на медицинските специалисти

Парадоксално е чрез закриване на отделения в болници да спасяваме лечебните заведения! Няма как това да се аргументира с липса на пациенти и да се търси положителен икономически ефект.

Дружества търсят от врачанската болница над 3 млн. лева

Това заяви по време на пресконференция на БСП във Враца проф. Георги Михайлов-член на здравната комисия в парламента. Решение на проблема не се взема, като караме пациенти да пътуват по над 100 км. до болниците във Видин и Монтана.

Юни дойде - заплати във врачанската болница няма

Това е животозастрашаващо“. Проф.Михайлов  изнесе данни,  от които става ясно, че дълговете на врачанската болница за миналата година са се повишили с около 1 млн. и половина и вече са над 17 млн.

И Мая Манолова не получи отговор кога точно ще има заплати за работещите във врачанската болница

Възнаграждението на лекарите е спаднало с близо 100 лв. за сметка на администрацията
, която е повишила заплатите си. Според проф. Михайлов, е належащо изготвянето на системен анализ, обхващащ демографска характеристика, заболеваемост, наситеност на лечебни заведения, според вида им и обезпеченост с кадри.

По темата се включи и областният лидер на БСП-Враца Иво Лилов. „Демографската криза не е причината за състоянието на болницата. В момента тя е в плачевно състояние и подмятания от типа, че се водят преговори с кредитори вече нямат смисъл.

Работещите във врачанската болница - на края на издръжливостта си

Нито една банкова институция няма да помогне на болница, чиито задължения надминават всичките и активи (сграден фонд, земя, апаратура)“, подчерта Иво Лилов. Той представи и анализ на оздравителния план на лечебното заведение.

„Това е един ликвидационен план за болницата, а местните институции останаха глухи за проблема. Той е с период до края на 2019 г. и според него задълженията й вече трябва да са в размер на около 2 млн., а не са, а приходите на МБАЛ „Христо Ботев“ да са близо 15 млн. Реалността обаче е друга, приходите от оперативната дейност са под 10 млн.“, допълни още областният  лидер на БСП.

Двама лекари с разкрития за работата във врачанската болница

От червените заявиха, че очакват отговори и решения на проблема, а не празни приказки. „Откриваме заводи, а няма кой да лекува хората. Време е за действия, а виждаме само липса на реакция от страна на областна и общинска администрация.

Основен приоритет на всички трябва да бъде запазване на областната болница, обема и на дейности, да се направи нов, но реалистичен оздравителен план и държавата да влезе в ролята си, стабилизирайки дейността на МБАЛ „Христо Ботев“-Враца“, подчертаха още от БСП.