/ Павел Тенчев
Законопроекти в защита на медицинските специалисти ще внесе омбудсманът Мая Манолова следващата седмица в Народното събрание.

Мая Манолова във Видин: Г-н Ананиев, ще продължаваме да Ви пречим, когато нарушавате права

Те ще са за всяко едно от съсловията в здравния сектор като идеята е монополът на една организация да бъде разчупен и по-адекватно да се защитават интересите на работещите в системата. Това обяви в Кърджали самата Манолова, която участва в протеста на здравните специалисти от цялата област за достойно заплащане на труда им и по-добри условия на труд.

Нов протест на медицински сестри в София

Пред десетките протестиращи, събрали се в центъра на Кърджали, пред паметника на Васил Левски, омбудсманът изрази намерението си да атакува в Конституционния съд и сега действащия Закон за съсловните организации в сектор здравеопазване, който обвързва упражняването на професията със задължително членство в организацията. Тук има нарушени много конституционни разпоредби, категорична бе Мая Манолова.

Министърът на здравеопазването с остро обръщение към омбудсмана

От протеста в Кърджали тя алармира, че на много места в България се правят опити от здравни мениджъри да бъдат „натискани и да бъде мачкан техния протест”. Като пример тя посочи градовете Стара Загора, София, Враца, Казанлък, където управители на болници и местната власт се опитвали да мачкат хората, за това, че изпълняват конституционното си право да протестират.

И Мая Манолова не получи отговор кога точно ще има заплати за работещите във врачанската болница

„Вместо министър Ананиев да изпраща открито писмо до омбудсмана, в което да обвинява мен и медицинските сестри за хаоса, трябва първо да си отговори на въпроса кой създава хаоса. Естествено, че е този който управлява системата, в случая неговото име е министър Ананиев”, коментира Манолова. 

Медицински специалисти на пореден протест (СНИМКИ)

Тя каза, че ще подкрепя докрай протестите на здравните специалисти, докато техните справедливи искания бъдат изпълнени. „Това не са искания само за пари, а са искания за всеки един от нас като граждани, като пациенти. Това са искания за промяна на здравната система”, коментира омбудсманът.

Омбудсманът призова всички да застанат зад исканията на здравните работници

По думите й, в здравната система цари хаос, в който изтичат парите, а доказателство за това е, че обещаните пари за здравните специалисти така и не стигнаха до тях. „От 1 юни всички медицински специалисти трябваше да получават минимум 950 лева, което не е факт никъде в България”, каза Манолова.

Според нея, е налице пълен отказ да се правят реформи в здравеопазването.