протест сестри Стара Загора
протест сестри Стара Загора / Dariknews.bg
Всеки има право да номинира и подкрепя когото си иска. Аз съм в Стара Загора, за да подкрепя протеста на медицинските сестри и това е темата на деня. Така националният омбудсман Мая Манолова коментира дадената заявка от БСП  за подкрепата й като кандидат за кмет на София.

протест медицински специалисти Стара Загора
Dariknews.bg

В Стара Загора Манолова бе на протестното шествие на медицинските специалисти. Натовареният график и натискът, който оказвали директорите на здравните заведения, бил причината на днешния протест да излязат едва 30-тина сестри, част от които изразиха притеснение от този факт. „В кой век живеем, нормално ли е в уж демократична България да се питаме имат ли право или не на протест медицинските сестри? Хората се страхуват, пазят мизерната си заплата. Това са съсловни искания и опитът да бъдат мачкани трябва да бъде осъден. Аз няма да го позволя, защото това са конституционни нарушения”, заяви националният омбудсман.

протест медицински специалисти Стара Загора
Dariknews.bg

Едно от основните искания и на днешния протест на здравните работници бе за единна стартова заплата за медицинските сестри в страната. „Не мисля, че в 21 век е нормално един чистач в чужбина да получава повече пари от хора, които имат квалифициран труд и дългогодишен стаж като медицинските сестри. Понякога се срамувам да кажа, че съм от България, защото хората в Европа ни свързват с корупция, което е безобразно и смешно”, обясни подкрепата си за днешния протест млада жена, която работи в Германия.

протест медицински специалисти Стара Загора
Dariknews.bg

Преди шествието, медицинските сестри отново заявиха исканията си, част от които са за достойно заплащане, срещу лошите условия на труд, за промяна в категорията труд.