/ БГНЕС
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обвини Мая Манолова, че създава хаос. Повод за това стана протестът на медицинските сестри в Стара Загора, на който омбудсманът присъства.
 
„Не приемам спекулациите Ви относно възнагражденията на медицинските специалисти и обвиненията, че "парите изтичат", заявява Ананиев в обръщението, разпространено от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
 
„Предполагам, че става въпрос за отпуснатите от Министерския съвет допълнителни средства по бюджета на МЗ, както и за 50-те млн. лв. - разблокирани средства от резерва на НЗОК за увеличение на клинични пътеки, чиито цени години наред не са променяни“, посочва той.

Манолова подкрепи протеста на медицинските специалисти в Стара Загора
 
Ананиев обръща внимание на това, че болниците са търговски дружества и той като министър няма как, колкото и да иска, да вдига заплатите на персонала в лечебните заведения.
 
"Това, което мога да направя, е да защитя допълнителен ресурс за извършена медицинска дейност. Убеден, че българските професионалисти по здравни грижи и българските лекари заслужават достойни възнаграждения, го направих", отбелязва министърът.
 
Той посочва, че към момента лечебните заведения са получили единствено 30 млн. лв. - средствата, които Министерският съвет отпусна на 20 февруари - предназначени основно за общински и областни болници.

Медицински специалисти на пореден протест (СНИМКИ)
 
Средствата, отпуснати с постановление на МС от 10 април, както и средствата, предвидени за увеличение на клиничните пътеки, ще достигнат до медицинските специалисти с юнските и юлските възнаграждения. Този ресурс приоритетно ще отиде за възнаграждения за персонала на база извършена дейност, какъвто ангажимент действително съм поел, допълва министър Ананиев.
 
Той припомня, че е обещал методика и тя е готова. Представих я пред социалните партньори в Отрасловия съвет по здравеопазване, в момента постъпват техните предложения и се надявам в кратки срокове да бъде финализирана, уточнява министърът.
 
„Не съм обещавал "до 20 април т.г. да има нови проекти на закони за съсловните организации", както твърдите, обещах единствено да проведа разговори с партиите от управляващото мнозинство по темата и го направих“, заявява Кирил Ананиев и допълва, че оттук насетне в техни ръце е законодателната инициатива.
 
„Г-жо Омбудсман, не искам извинение от Вас за хаоса, който създавате в системата“, завършва обръщението.
БТА