Протестът на сестрите във Видин
Протестът на сестрите във Видин / Десислава Крумова
Оббудсманът Мая Манолова подкрепи протестът на медицинските специалисти във Видин. Недоволни от ниското заплащане на труда им, обединени от каузата, че повече няма какво да губят, възмутени от липсата  на реакция от страна на институциите, медицинските специалисти от Видин бяха подкрепени от специално дошли групи техни колеги и граждани от Видин, Враца, Козлодуй, Брегово, Макреш, Дунавци-всички те, дошли да изкажат съпричастността си към необходимостта от принципно нов подход в системата на здравеопазването. „Здравето и образованието са онези приоритети, без които няма да има кой да се движи по магистралите и обновените пътища“, обърна се към колегите си Владислава Славова.

Диана Богомилова, председател на дружеството на специалистите по здравни грижи във видинската болница каза: „Колегите от МБАЛ-Видин са единни в исканията си…Едно от основните такива е да се премахнат акционерните дружества, да това не става от днес за утре, но за това никой никъде не говори…Говори се само, че медицинските специалисти искат пари! Не, медицинските специалисти искат цялостна промяна в здравеопазването! Искаме колективният трудов договор, който се сключва да не е с пожелателен характер, а със задължителен! Искаме нощния ни труд да бъде оценен! Господа, ние взимаме по 50 стотинки на час за нощен труд! 4 лева на нощна смяна!

Протестът на сестрите във Видин

Искаме промяна в категорията на труда! Искаме да се регламентира съотношението-брой медицински сестри-пациенти! И на последно място исканията ни са за две минимални работни заплати“, каза Богомилова. По-рано тя уточни, че от днес едночасовите стачни действия на професионалистите по здравни грижи ще продължат до 20 юни, след което са готови да подадат колективна оставка. На протеста изразиха мнение на съпричастност и подкрепа медицински специалисти от болниците във Видин, Козлодуй, Враца и всички бяха категорични, че безпаричието и мизерията ги карат да работят на няколко места и те бързо се уморяват, а след няколко години, когато това поколение медицински работници се пенсионира, няма да има кой да работи.

Омбудсманът Мая Манолова заяви пред  събралото се множество, че е дошла във Видин, за да изрази подкрепата си. „Респект към всички, които са дошли тук, за да подкрепят вашия справедлив протест! Вие се борите и протестирате не просто за пари, не просто за вашите заплати, не просто за решаване на ваши проблеми, вашата битка, вашата кауза е здравеопазването, което е важно за всеки един от нас като пациент, вие се борите не за себе си, вие се борите за хората, вие се борите за гражданите на Видин! Вашият протест е за зачитането на човешките права в България!“

Протестът на сестрите във Видин
Десислава Крумова

По повод коментарите на министър Ананиев, че хаосът се дължи на протестите на сестрите, на омбудсмана и че така се пречи на работата, Манолова отговори: „Използвам случая пред болницата във Видин да му кажа: „Да, господин Ананиев, ние ще продължаваме да ви пречим, ние няма да ви оставяме на мира тогава, когато нарушавате права, тогава, когато се подигравате с медицинските сестри… Да, ще ви пречим на надменното отношение към медицинските специалисти“, коментира Мая Манолова. Тя изрази увереност, че протестът ще успее и каза, че медицинските сестри са по-отговорни от министъра на здравеопазването, защото продължават да работят за 590 лв. заплата.