/ Дарик - Враца
Днес кметът на Враца Калин Каменов проведе работна среща с ректора на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Димитър Радев. Поводът за срещата бе съвместната им идея във Враца да бъде изграден Център за подготовка на квалифицирани технически кадри. 

“Става въпрос за изграждането на център за компетентност по информационни технологии и мобилни комуникации, в който заедно да можем да подготвяме технически кадри за бизнеса и икономиката на региона.

Това ще бъдат най-търсените специалности в момента – в сферата на компютърните системи и технологии, на киберсигурността и мобилните телекомуникации”, коментира кметът Калин Каменов.

Следващата стъпка е подписването на споразумение за сътрудничество между Висшето училище по телекомуникации и пощи и Община Враца. След това Общината ще започне подготовката на проект за изграждането на центъра, като нейн ангажимент ще е и осигуряването на терен или подходяща сграда.

С проекта ще се кандидатства за финансиране по Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Очаква се проектът да е на стойност около 6 милиона лева.

В бъдещия център ще се извършва квалификация и преквалификация на кадри и от обучението в него ще могат да се възползват както ученици, така също студенти и възрастни хора.

“Идеята ни е учениците, които завършват средното си техническо образование във Враца да продължат обучението си тук и така да осигурим кадри за бизнеса”, коментира още кметът Калин Каменов.