Няма нарушения при договора на АЕЦ Козлодуй с руската фирма ТВЕЛ
Няма нарушения при договора на АЕЦ Козлодуй с руската фирма ТВЕЛ / netinfo
Ръководството на АЕЦ „Козлодуй” изпрати писма до главните редактори на в. “Банкеръ”, в. “Труд” и в. “24 часа” във връзка с изнесени данни за договора за доставка на свежо ядрено гориво за 5 и 6 блок на атомната централа.

В писмата се посочва, че договорът с руската фирма ОАО “ТВЕЛ” е подписан през декември 2002 г. на база на проведен международен търг, в който са поканени за участие руски, френски, английски и американски производители на свежо ядрено гориво. Съгласно този договор доставчикът се задължава да доставя свежо ядрено гориво и да приема обратно отработеното ядрено гориво. Свежото ядрено гориво е специфичен продукт, особено за конкретния тип реактори и по тази причина, както и поради невъзможността да изпълнят условието в тръжната процедура за приемане обратно на отработеното ядрено гориво, западните фирми се отказват от участие в търга.

След получаването на писмения им отказ, договорът е подписан с руската фирма по действащи към момента цени на международния пазар, определяни по международно приета методика. Тя отчита освен разходите за суровината и нейната преработка и обогатяване, а също така и производството на самите горивни касети и тяхната доставка до АЕЦ ”Козлодуй” ЕАД (транспортни и застрахователни разходи).

С промените в Закона за обществените поръчки, обнародвани в ДВ бр. 68 от 06.04.2004 г., доставката на горива излиза извън приложното поле на закона и не е необходимо да се провежда допълнителен търг.

С цел осигуряване на непрекъснатите доставки на свежо ядрено гориво за 5 и 6 блок, се подписа допълнително споразумение за удължаване на договора до 2020 г. То влиза в сила от момента на неговото подписване и действа до края на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД, като по отношение на доставката на свежо ядрено гориво – до 31.12.2020 г.; по отношение на преработването на отработеното гориво – до извозване на последните количества отработено гориво.

Цените остават без промяна до 31.12.2007 г. От 2008 г. цените се определят в съответствие със съгласувана през 1998 г. методика за определяне на цените на свежо ядрено гориво, с отчитане на допълнителен защитен механизъм срещу повишаващите се пазарни цени на уран, конверсия и обогатяване. Цената на свежото гориво за всеки тригодишен период се определя 6 месеца преди началото на периода, на основата на данни по отделните компоненти по дългосрочни договори, публикувани в Nuclear Market Review.

Увеличена е гарантираната дълбочина на изгаряне на горивото и се увеличава масата на урана в касетите. Всички останали клаузи на договора за доставка на свежо ядрено гориво за 5 и 6 блок на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД се запазват без изменение. Договорът за доставка на свежото гориво е между “АЕЦ Козлодуй” ЕАД и ОАО “ТВЕЛ”, и не предвижда участието на каквито и да са посредници под каквато и да е форма.

Финансовото състояние на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД е проверявано ежегодно от одиторски фирми, които имат пълен достъп до договорите и счетоводните документи за доставките на свежо ядрено гориво. Досега не са отбелязани никакви нарушения на закона и прилаганите процедури по договарянето и отчетността.

Ръководството на АЕЦ “Козлодуй” очаква поднасянето на коректна и проверена информация в интерес на обективността.