/ iStock/Getty Images
Нов вид алтернативен за България туризъм се предлага вече на територията на Природен парк „Врачански Балкан“.

Това съобщиха организаторите Пламен Кръстев и Полина Аврамова от село Оплетня. Те предоставят възможност на любителите на приключения да изживеят нощ под звездите на някой връх или на друго място по избор в Балкана, използвайки прозрачна надуваема палатка.



„Идеята за палатката е да се предостави една по-различна услуга на приключенците, за да усетят енергията, която предоставя планината. С нея се качваме на определени върхове или на друго подходящо място, където хората могат да останат сами сред природата, да се насладят на небето, на залеза и изгрева“, обясни Пламен Кръстев.

По думите му такава услуга в страната не се предлага. Организаторите доставят до избраното място не само палатката, а и пълно оборудване за къмпинг, осигурена вечеря, както и възможност за преходи в района с водач.

„Всичко е съобразено с това да се опази природата, да не се пали огън, да не се оставят боклуци, за всеки един етап от пребиваването е помислено“, каза и Полина Аврамова.

Двамата с Пламен Кръстев са изпробвали вече какво е да се спи под звездите и споделят, че изживяването е страхотно, а енергията и настроението са невероятни.

От началото на годината ентусиастите полагат усилия за развитие на туризма в региона и вече са разчистили и възстановили с доброволен труд забравена пътека, която навремето е била най-краткия път до Враца.

Работят съвместно с Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ и предстои да сложат допълнителна маркировка и на другите маршрутите, които са разработили, както и паркова инфраструктура, като пейки, маси, беседки.

„Искаме да станат удобни маршрути за еднодневни преходи, да има къде хората да седнат, да хапнат, да си починат“, обясни Пламен Кръстев. И допълни, че развиват и спортни дейности, за да могат повече хора да се обърнат към природата и спорта.

Със съдействието на велоклубове от Северозапада организират различни събития. По думите на Полина Аврамова имат идеи и за тематични фестивали, на този етап не срещат разбиране и съдействие от страна на местните власти, но въпреки трудностите няма да се откажат.
Мая Ценова, БТА