Момче от гимназията в с. Кунино грабна национална награда
Момче от гимназията в с. Кунино грабна национална награда / Снимка: Дарик - Враца

Ученик от Професионална гимназия по каменообработване в с. Кунино получи първа награда на Националния младежки конкурс за изящно и приложно изкуство. Конкурсът е под патронажа на Министерството на културата. В него участват ученици от всички държавни училища по изкуствата. Деветокласникът Дарин Ганчев се оказа най-добър в ежегодната младежка изложба в раздел "Скулптура" с творбата си "Автопортрет".

Гимназията в с. Кунино е уникална за Балканския полуостров. Създадена е през 1920 г. с идеята за "осъвременяване на каменоделието", според нуждата от висококвалифицирани специалисти в тази област.

И през тази година училището ще приема нови ученици. Приемът след 7 клас ще е по специалността "Скулптура". За завършилите 8 клас се предлага обучение по специалността "Каменоделство".   Документите на кандидатите ще се приемат до 9 юли, когато в 9.30 ч. започва изпитът. На изпита учениците ще трябва да нарисуват група предмети.

Освен усвояването на тънкостите на професиите, гимназията има още едно предимство - предлага общежитие, докато продължава обучението.