Любчо Георгиевски: Антиквизацията на Македония е историческа карикатура
Любчо Георгиевски: Антиквизацията на Македония е историческа карикатура / ВМРО Враца

На 10 май бившият македонски премиер и лидер на ВМРО - Народна партия Любчо Георгиевски изнесе лекция на тема „Македония днес и интеграцията и в Европейският съюз и НАТО". Георгиевски е у нас по покана на студентския дискусионен клуб 280 към Софийския университет. Пред препълнената аула на университета, ректорът Иван Илчев представи госта и бе водещ на проведената лекция.

Любчо Георгиевски определи демографската ситуация в републиката като много тежка. Имаме нови герои като Александър, Филип и Аристотел, но напускаме страната, посочи македонският политик.

Саркастичен беше неговият коментар за политиката на т.нар. антиквизация на Македония. "Ставаме историческа карикатура с измислянето на някакви антични корени на днешния народ около Вардар. Целта е да се търси максимално отдалечаване от близостта с България. Затова и Скопие предизвиква постоянни провокации".

Той не пропусна да напомни, че основното, което се учи в последните десетилетия в Македония е, че България е враг, а всъщност макар и парадоксално, идеята за някакви наследници на Александър Македонски и Филип е на практика идея на идеолога на гръцката завоевателна политика в Македония, печално известният Каравангелис.

Албанската експанзия няма да спре, а основната й цел е създаването на Велика Албания. „Боя се, че ще има отрезвяване на македонците, но то ще е с плачене и се страхувам, че ще дойде от албанците", обобщи Георгиевски.

Наред с многото политици, дипломати, учени, гости на лекцията бяха и представители на ВМРО от Враца. Областният председател Красимир Богданов, регионалният организатор за Северозападна България Валентин Вълков, председателят на градската организация Марин Цветков и зам.-председателят на женската организация Ивалина Върбовска, успяха да разговарят с Георгиевски и да заявят подкрепата си за неговите усилия за засилване на контактите и преодоляване на противоречията между България и Македония.