Епископ Киприян с голям шанс да стане митрополит
Епископ Киприян с голям шанс да стане митрополит / Фейсбук

С най-много гласове е била подкрепена кандидатурата на траянополския епископ Киприян в гласуването за нов старозагорски митрополит. Той е получил 24 гласа от гласувалите 36 епархийски избиратели. Другият претендент за митрополитския пост ще бъде месемврийски епископ Яков, подкрепен с 20 гласа. Те са двамата, които според Устава на БПЦ, успяха да получат повече от половината гласове на епархийските избиратели и между които Светият Синод ще трябва да избере нов старозагорски митрополит.

Гласуването е протекло в два тура. Преброяването при първия тур е показало, че изискваните от Устава на БПЦ повече от половината гласове е събрал само траянополският еп. Киприян, който е получил 24 гласа. Месемврийски Яков получил 17 гласа, Велички Сионий - 11 гласа, Браницки Григорий - 10, Агатополски Йеротей - 3, Драговитийски Даниил - 3, Главиницки Йоан и Белоградчишки Поликарп по 2 гласа.

При втория тур избирателите гласуваха само за един от останалите в листата епископи. Повече от половина гласове на избирателите, изисквани от Устава, получи месемврийският епископ Яков – 20. Величкият Сионий е получил 7 гласа, браницкият епископ Григорий - 8, главиницкият епископ Йоан - 1 глас.

На 10 декември е насрочено заседание на Светия Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Старозагорска епархия Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, на когото синодът възложи организацията и провеждането на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Старозагорски митрополит. Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора.

В случай, че Светият Синод счете избора за изряден, на 11 декември в синодалния параклис ще се проведе каноничен избор, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Старозагорски митрополит.

Източник: сайт на Българската патриаршия