Новият митрополит: Траянополският Киприян или Месемврийският Иаков
Новият митрополит: Траянополският Киприян или Месемврийският Иаков / Dariknews.bg
Новият митрополит: Траянополският Киприян или Месемврийският Иаков
91514
Новият митрополит: Траянополският Киприян или Месемврийският Иаков
  • Новият митрополит: Траянополският Киприян или Месемврийският Иаков

Траянополският епископ Киприян и Месемврийският епископ Иаков събраха най-много гласове по време на Епархийския избор за Старозагорски митрополит. Гласуването започна в 11 часа и се проведе в Митрополията. В него участваха 36 делегати, които трябваше да изберат двама от общо осемте кандидати за овакантената длъжност. За първи път в историята ни църковният вот се предаваше онлайн.

Траянополският епископ Киприян събра необходимите гласове още на първи тур. Наложи се повторен вот, тъй като никой друг не получи нужните 50+1 гласа.

Митрополитите от Светия Синод с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит на 11 декември, а Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний увери, че той ще встъпи в длъжност в Стара Загора преди Рождественските празници.

"Уставът повелява от предложената листа да бъдат избрани двама, а Светият синод ще избере един от тях другата неделя. Има тридневен период, в който могат да се подават жалби. Ще призова новия митрополит да запрята ръкави, защото има много работа", коментита Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Подробностите можете да чуете в прикачения звуков файл.

Светият Синод освободи от длъжност Старозагорският митрополит Галактион заради тежкото му здравословно състояние. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бе назначен за управляващ овакантената Старозагорска епархия.

Според официалния сайт на Св.Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия:

Новият митрополит Траянополският Киприян или Месемврийският Иаков
netinfo

Траянополски епископ Киприян
Траянополският епископ Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 08.03.1976 г в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град.
Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий.
Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел Баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай", гр. Стара Загора.
От м. октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица" и паралелно завършва двугодишния курс на СДС „Св. Йоан Рилски", след което е приет в клира на Врачанска епархия като и. д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия".
От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.
По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски" и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31.08.2003 г.
Изпълнявал е различни длъжности във Врачанска епархия.
През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 01.08.2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.
По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата Траянополски на 03.03.2008 г. в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.
Носител е на църковни отличия и множество музикални награди.

 

Месемврийският епископ Яков

Новият митрополит Траянополският Киприян или Месемврийският Иаков
netinfo

Месемврийският епископ Яков (Илия Великов Тасев) е роден на 25.08.1956 г. в с. Копривлен, Неврокопско.
Ръкоположен е за дякон на 11.02.1981 г.
Ръкоположен е за свещеник на 01.04.1984 г.
Приема монашество и е възведен в архимандритско достойнство на 14.08.1997 г.
Хиротонисан е за епископ на 19.10.1997 г., а от 01.10.1998 г. по решение на Всеправославния събор е и канонически приет в единството на БПЦ - БП като епископ с титлата Месемврийски.
От 15.07.2005 г. е назначен за викарий на Русенския митрополит и остава такъв до 05.04.2013 г.
От 05.04.2013 г. до сега е на послушание в Бачковската ставропигиална св. обител „Успение Богородично" като епископ на разположение.