Избират нов Старозагорски митрополит пряко в интернет през декември
Избират нов Старозагорски митрополит пряко в интернет през декември / БГНЕС

За първи път в интернет ще бъде показан пряко епархийски избор. Това ще стане на 4 декември, когато в Стара Загора ще се съберат 36 делегати, които трябва да изберат двама епископи. Измежду тях ще бъде определен и новият Старозагорски митрополит.

"Изборите за митрополит не са обикновен вот, лично предпочитание. Те са отговорност пред Бога и цялата църковна общност, знак за това как ние християните гледаме на своите задължения... И да помним думите на Свети апостол Павел, че ние сме силни не против истината, а за истината". Това е записано във възвание, разпространено до всички епархийски избиратели, които на 4 декември в Стара Загора ще проведат избор за Старозагорски митрополит.

Епархийските избиратели са 36, като от всяка една духовна околия се излъчват по трима свещенослужители и три мирски лица за мандат от 4 години. Те ще трябва да изберат двама от предложените им осем епископи.

Светият Синод освободи от длъжност Галактион заради тежкото му здравословно състояние, а Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний бе назначен за управляващ овакантената Старозагорска епархия, като той ще проведе избора за нов митрополит.

Осем епископи в битка за стола на Старозагорския митрополит

За прозрачност на църковния вот, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний планира той да бъде предаван пряко в интернет. "Днес поканихме всички архиерейски наместници на шестте духовни околии, на които връчихме окръжните послания. В тях ги приканваме да се явят на 4 декември в Стара Загора, където след Света литургия в Катедралния храм "Св. Димитър", ще се проведе избора за Старозагорски митрополит. За да има прозрачност на избора подготвям самото гласуване да бъде показано чрез стрийминг във Facebook, за да може всеки един в реално време да наблюдава избора", обясни митрополит Антоний.

Митрополитите от Светия Синод с гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Старозагорски митрополит на 11 декември, а Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний увери, че той ще встъпи в длъжност в Стара Загора преди Рождественските празници.

Посочените на заседание на Светия Синод, сред които ще бъде избран новият Старозагорски митрополит, са Месемврийският епископ Иаков, Величкият - Сионий, Драговитийският - Даниил, Траянополският - Киприян, Браницкият - Григорий, Главиницкият - Йоан, Белоградчишкият - Поликарп и Агатополският епископ Йеротей.