Дадоха ход на делото за терена на джамията в Монтана
Дадоха ход на делото за терена на джамията в Монтана / Дарик Враца - архив

Районен съдия Румен Петков постанови, че са събрани достатъчно доказателства и даде ход на делото по исковата молба на Главния мюфтия на мюсюлманското изповедание срещу община Монтана за терена между сградата на І-во и VІ-то основно училище и джамията в града.

От страна на ищеца не се яви представител. Адвокат Красимир Руев е изпратил молба до съда, че поради обективни причини не може да присъства. С нея той моли да се даде ход на делото и не възразява срещу заключенията на съдебно-техническата експертиза.

От страна на община Монтана адвокат Борис Цветков пледира, че предявения иск от мюсюлманското изповедание е неоснователен и недоказуем. Той оспори представените от ищците документи - разписка, решение на Софийски градски съд и списък на вакъфските имоти в гр. Фердинанд. Разписката за предаването на верския архив на мюсюлманското настоятелство в Монтана на Централен държавен архив е без номер, печат и подписи на лицата, които са го предали.

Решението на Софийски градски съд е решение за протоколоприемане, а не за правоприемане, заяви Цветков. Според него Главният мюфтия не е представил доказателства, че е легитимен представител на мюсюлманското настоятелство в Монтана. Има съмнения и за автентичността на списъка на вакъфските имоти в гр. Фердинанд. Освен това няма доказателства за това, по какъв начин е придобит имота. Ищците не са представили доказателства, че е спазен реда на законите след Освобождението през 1878 година.

Общината представи на съда акт за собственост, чрез които владее и управлява имота според предназначението му по план. През 1976 година, съобщи Цветков е имало процедура по отчуждаване на терена, със съгласието на действащия тогава главен мюфтия. Тогава на мюсюлманското изповедание са изплатени 1000 лева като обезщетение.

Съдя Румен Петков даде триседмичен срок на адвокатите на мюфтийството и община Монтана да внесат своите писмени защити.