АЕЦ Козлодуй опроверга обвивенията от еко-организациите
АЕЦ Козлодуй опроверга обвивенията от еко-организациите / netinfo

Ръководството на АЕЦ “Козлодуй” изпрати писмо-опровержение до средствата за масова информация, в отговор на обвиненията отправени от представители на някои еко-организации.

С него те декларират, че предсрочното приключване на плановия годишен ремонт на 5 енергоблок не е в нарушение на никакви технологични изисквания както и, че категорично не отговаря на истината твърдението, че предсрочното пускане на 5 блок в експлоатация има нещо общо с опити за осуетяване на обещаните от изпълнителния директор Иван Генов експертизи на ядреното гориво. Господин Генов заяви още, че във възела за свежо ядрено гориво има още 27 касети, произведени и доставени едновременно със заредените в 5 блок, които са на разположение за всякакви проверки.

От централата подчертаха още, че реактора е зареден в периода 3-6 юли, тоест преди изявленията и обвиненията на г-н Котев и представителите на екоорганизации. Ръководството на АЕЦ заяви, че както и до сега, ще продължат да отговарят на всички въпроси на български и чуждестранни медии, тъй като именно надеждната и стабилна работа на ядрените мощности на Централата са най-голямото доказателство за професионализма, морала и гражданската отговорност на работещите там.