С тържествена церемония Община Видин отбеляза 146 години от гибелта на Христо Ботев и в памет на всички, пожертвали живота си за свободата и независимостта на Родината, съобщиха от Общината.

Община Видин

Честването се състоя пред паметника на великия поет и революционер във Видин. На него присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, представители на държавни, образователни и културни институции, на политически партии и неправителствени организации, граждани.
 
Сирени прозвучаха в цялата страна в памет на Ботев и загиналите за свободата на България

Слово по повод 2 юни произнесе д-р Цветан Ценков. В него той подчерта, че с героичната си саможертва, както и с гениалното си творчество, Христо Ботев завинаги ще живее в сърцата на всички българи: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира".

Община Видин

Видинският кмет отбеляза, че Ботев е сред най-магнетичните личности в българската история. И независимо че житейският му път е толкова кратък, борецът за правда оставя изключително ярка следа, отдаден безрезервно на идеята за Освобождението на България.

„Героичното наследство на нашите предци не само ни кара да се гордеем, но ни задължава да бъдем достойни приемници на техните завети, да обичаме страната си, да я защитаваме и ако е необходимо, да я браним с цената на живота си! И да помним урока, който ни дават родолюбецът и великият поет на България Христо Ботев и неговите следовници!“, заяви д-р Ценков.

Община Видин


Кратка програма представиха ученици от Основно училище „Любен Каравелов“, които изпълниха патриотични песни, а четвъртокласничката Сияна Борисова рецитира стихотворението „Хаджи Димитър“.

Тя е носител на награда от тазгодишния национален конкурс-рецитал за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза, който традиционно се провежда в рамките на „Ботевите дни“ във Враца.
 
След това пред паметника на поета-революционер бяха поднесени венци и цветя от кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков; от името на заместник-председателя на 47-то Народно събрание Росица Кирова; от името на народния представител Иво Атанасов; от името на областния управител на Област Видин Любен Иванов; от Общински съвет; от Видинска света митрополия и много други институции, училища, детски градини и граждани.
 
Точно в 12:00 часа в памет на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България прозвучаха сирените и всички присъстващи сведоха глава.