/ БТА
С военен ритуал по изнасяне на знамето на Ботевата чета пред Национален музей "Христо Ботев" в родния град на Христо Ботев Калофер започна възпоменателното отбелязване на 146 години от гибелта на поета революционер.

БТА

"Българският политически елит и всички българи сме изправени пред модерни форми на васалитет и трябва да защитаваме единствено и само националния интерес", каза в словото си министърът на младежта и спорта Радостин Василев. 

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов подчерта в речта си, че по-често трябва да се четат стиховете и публицистиката на Христо Ботев. Той е изключителна личност, която съчетава в себе си всичко, което ние си представяме като идеал за родолюбие, работа и саможертва пред олтара на Отечеството, каза Кабаиванов. Кметът допълни, че  "само с 20 стихотворения Ботев успява да излее великата жаждата за свобода на цял един народ". 

БТА

С митинг-поклонение представители на държавната и местната власт, военнослужещи, стотици граждани се изкачиха до паметника на националния герой, където бяха положени венци и цветя.

В Мемориален комплекс "Христо Ботев" тази вечер в 21:30 часа ще бъде прожектиран игралният филм "Ботев".

БТА

БТА