/ БТА
С паметен ритуал, патриотични песни и стихове в Плевен беше отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България.

По традиция ритуалът се проведе пред паметника на Христо Ботев, който се намира на едноименния булевард в града. Събраха се десетки граждани и ученици от плевенски училища.

БТА

Сред дошлите да преклонят глава пред подвига на Ботев и на героите, дали живота си за свободата на България, бяха председателят на Общинския съвет на Плевен Мартин Митев, общински съветници, кметът Георг Спартански и бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". 

БТА

Свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида, след което шестгодишният Борис Петков от Детска градина "Незабравка" рецитира стихотворението "Аз съм българче". Патриотични песни прозвучаха в изпълнение на Вокална група "Ботевци пеят" при Начално училище "Христо Ботев".

Със стихотворението на поета Балчо Балчев "Баладично писмо" започна словото си по повод 2 юни кметът Георг Спартански. "Ботев е блестящ пример за единство на думи, мисли и действия. Той написа в прекрасни стихове това, което мисли и с делата си направи това, което написа", подчерта кметът.

БТА

Броени минути преди воят на сирените, пред паметника на Ботев бяха поднесени венци и цветя. 
 
БТА