С част от стихотворението „Хайдути“ в изпълнение на учениците Светломир Петков и Златан Троев започна общоградският ритуал за отбелязване на 146-тата година от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България, съобщиха от Общината.

Община Стара Загора

„Днес сме тук, за да се преклоним и почетем делото на Христо Ботев и всички загинали за свободата на Майка България. Днес е денят, в който и млади, и стари, изкачват пътя до връх Околчица и свеждат глава, поднасят цветя пред паметници в цялата страна“, започна словото си Милена Желева, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Община Стара Загора

Тя цитира думите на Захарий Стоянов, които той пише в „Христо Ботйов. Опит за биография“ - "Нашият герой... е бил човек, роден и предназначен от необяснимите стихии да бъде голям човек, да води подире си тълпите, да заповяда и да прави епохи."

Община Стара Загора

„Колко пророческо е всичко това! Днес този образ, пред който се покланяме, е неизменна част от националния пантеон, той е в българската памет, подреден до нашето най-голямо и светло чедо  -Апостола на Свободата Васил Левски. Минутите, в които вият сирените - символ на преклонение и почит, са минути и за вяра и надежда. Ние сме наследници на герои.

Община Стара Загора

Община Стара Загора

Те са дали живота си, загърбили различия и спорове - обединени от една единствена кауза - свобода на Родината“, каза още ресорният зам.-кмет. Водещ на мероприятието бе директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова, а организатори - Община Стара Загора и 2-ра Тунджанска механизирана бригада.

Община Стара Загора

Пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев“ глава сведоха общински съветници, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев и заместникът му арх. Банко Банев, командирът на Втора механизирана бригада генерал Станимир Христов, част от Ректорското ръководство на Тракийски университет, представители на различни местни и държавни институции, политически и неправителствени организации, десетки признателни граждани.