Смолянчани почетоха 146 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, съобщиха от Общината.

Община Смолян

Тържественото честване на 2 юни се състоя на Стария център пред паметника на великия революционер и започна с Почетен караул от 101-ви Алпийски полк в Смолян.

Община Смолян

С падане на колене смолянчани се поклониха пред паметта на борците за националното ни освобождение, отдали живота си за свободата и независимостта на България, които винаги ще помним като неувяхващ пример за доблест и нравствена чистота.

Община Смолян

Слово за безсмъртния поет, публицист, журналист и революционер поднесе Милка Матушева, началник на ДА-Смолян. Христо Ботев ни остави завети, които трябва да помним и да предаваме на бъдещите поколения.

Община Смолян

Прозвучаха и безсмъртните Ботеви стихотворения, изпълнени от актьора Румен Бечев. На тържественото честване присъстваха областният управител Емил Хумчев, зам.-областният управител Явор Руженов, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници и други.

Община Смолян

Венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев. На тържеството присъстваха много ученици и млади хора, които обсипаха с цветя паметника на безсмъртния българин.