Звук и светлина - магия на 25 години
Звук и светлина - магия на 25 години / dariknews.bg, архив
"Звук и светлина" - магия на 25 години
33902
"Звук и светлина" - магия на 25 години
  • "Звук и светлина" - магия на 25 години

Уникалният аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина", който е запазена марка за Велико Търново и привлича хиляди туристи от цял свят, навършва 25 години.

Атрактивното мега шоу разказва в рамките на 20 минути най-важните моменти от българската историята. Това става чрез умело вплетени звукови и светлинни ефекти, които карат средновековната крепост Царевец да оживява. Спектакълът има не повече от 5-6 аналога по света, единият от които е на египетските пирамиди в Гиза.

Затова "Звук и светлина" е сред първите атракции, които чужденците настояват да видят, когато посещават старата столица. От 25 години за поддръжката на съоръженията, настройката и излъчването на самата програма се грижи инж. Първан Първанов, който е завършил електроинженерство в Братислава.

Инж. Първанов е ръководител на звено "Звук и светлина" към Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов" и признава, че поддържането на такова съоръжение изисква много грижи и специална подготовка на екип от специалисти. Осем души ежедневно следят за изправността на техническите съоръжения, електронната и лазерната системи.

На площ от 100 декара на Царевец са разпънати хиляди километра управляващи и захранващи кабели. Към системата са включени 2 400 прожектора и шест камбани. Спектакли се изнасят целогодишно. Представлението се излъчва по поръчка на туристите и официалните гости на града, както и по време на различни празници.

Как е създаден "Звук и светлина" и за неговата поддръжка разказва инж. Първан Първанов в звуковия файл.