Болницата във Велико Търново се оказва сред рекордьорите в страната по обслужване на здравно неосигурени пациенти. Лечението на социално слабите хора е поето от лечебното заведение и социалното министерство, научи NOVA .

Директорът на болницата д-р Даниел Илиев каза, че Великотърновска област е на едно от първите места в страната по брой на здравно неосигурени. По негови думи в лечебното заведение е лекувало 500 здравно неосигурени пациенти и около 3000 души са преминали през Спешно приемно отделение. Това са близо 12%, поясни той. Лекарят посочи, че има здравно неосигурени хора, които не смеят да посетят лечебните заведения.

„Ние не отказваме лечение на хората“, заяви той. По негови думи бюджетът може да бъде дестабилизиран, но това може да бъде коригирано, ако пациентите възстановят здравноосигурителните си права или заплатят за лечение. „В крайна нужда социалната система поема лечението. Тежко болни хора не можем да върнем“, бе категоричен той. Д-р Илиев каза, че сред здравно неосигурените има най-различни хора.

Лекарят каза, че през този сезон имат пациенти и с грип, и с COVID-19. Той препоръча на възрастните хора да се ваксинират.

Д-р Илиев информира, че в момента се работи по изграждане на хеликоптерна площадка. Той допълни, че се строи и нов център за Спешна медицинска помощ, а Спешното приемно отделение е завършено. Пред завършване е детското отделение, допълни лекарят.

Повече от разговора гледайте във видеото.
NOVA