Велико Търново влезе официално в битката за културна столица на Европа през 2019 г.
Велико Търново влезе официално в битката за културна столица на Европа през 2019 г. / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
В. Търново влезе официално в битката за културна столица на Европа през 2019 г.
67459
В. Търново влезе официално в битката за културна столица на Европа през 2019 г.
  • В. Търново влезе официално в битката за културна столица на Европа през 2019 г.

Кметът Даниел Панов представи кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. В петък той, заедно с колегите си от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен и Габрово, внесе формулярите в Министерството на културата.

„Всеки, който е дошъл във Велико Търново, усеща духа, сърцето и душата на България. Искаме да предложим на Европа своята кауза – творим щастие. Творим щастие, защото това е бъдещето на човечеството, което търси нова мярка за прогрес. Тя се нарича световен индекс на щастието. Велико Търново споделя своята кандидатура с 9 общини от цялата Великотърновска област. Убедени сме, че старата столица на България ще може да бъде европейска столица на културата през 2019 годшно”, заяви Даниел Панов, който бе в столицата заедно с кметовете на Горна Оряховица- Добромир Добрев и на Павлиикени- Емануил Манолов.

Чуйте Даниел Панов в звуковия файл.

Целта на инициативата „Европейска столица на културата” е да се представи културата на Европа, като спомогне за по-доброто опознаване между държавите и гражданите на страните. Домакини за 2019 ще бъдат България и Италия.

Министърът на културата Петър Стоянович подчерта, че състезанието ще донесе плюсове за всички кандидатстващи общини: „Има доста време за подготовка на вашите градове. Този, който спечели, това съм го говорил с повечето от вас, е както голяма чест и една изключителна отговорност. Мисля, че онзи град, който стане културна столица след няколко години, ще представлява не само своя регион, а и цяла България”.

Изборът на евростолица на културата се осъществява чрез национален конкурс, който ще протече в два етапа - предварителен подбор и окончателен избор. Оценките на кандидатурите ще дава 13-членно жури. В него са включени седем експерти от Европа и шест от България.

Първата среща на журито за предварителен подбор на най-добрите кандидатури е планирана да се проведе от 10 до 12 декември 2013 г., а окончателният избор на град, който да бъде номиниран за „Европейска столица на културата", е през есента на 2014 г. Официалното приемане на решение за определяне на български град за "Европейска столица на културата" през 2019 г. ще стане през май 2015 г., в рамките на редовното заседание на Съвета на Европейския съюз. Само един от всички български градове ще бъде удостоен с престижната титла "Европейска културна столица". За 2019 г. той ще трябва да подготви и предложи целогодишна културна програма със събития и инициативи, които да привлекат публика и артисти от цяла Европа.