Велико Търново отново има спортно училище
Велико Търново отново има спортно училище / Дарик нюз
Велико Търново отново има спортно училище
56177
Велико Търново отново има спортно училище
Велико Търново отново има спортно училище
Велико Търново отново има спортно училище
  • Велико Търново отново има спортно училище
  • Велико Търново отново има спортно училище
  • Велико Търново отново има спортно училище

Министърът на спорта Свилен Нейков, заместник- министърът на образованието Милена Дамянова,  кметът Даниел Панов, бронзовият медалист от САЩ- 94 Трифон Иванов и директорката Снежана Михова прерязаха лентата на възстановеното спортно училище във В. Търново.

Церемонията уважиха още депутатите Евгени Стоев и Христо Христов, областният управител Пенчо Пенчев, директорът на Регионалния инспекторат по образование инж. Розалия Личева, Пенка Игнатова- директор на Дирекция ‘'Образование, младежки дейности и спорт" в Община Велико Търново, началниците на регионалните инспекторати в страната,  общински съветници, директори на училища, бивши и настоящи треньори, деятели и спортисти.

Олимпийската медалистка по спортна стрелба и бивш шеф на ДАМС Весела Лечева е позвънила на директорката Снежина Михова, за да се извини, че няма да присъства, тъй като е в Съединените щати. Заради ангажимент в чужбина първия учебен ден пропуснаха Красимир Балъков и борците Радослав Великов и Мишо Ганев.
Тържеството започна с издигане на знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново и с демонстрация на част от спортовете, в които има приети ученици. Футболисти, баскетболисти, хандбалистки и бадминтониски показаха уменията си.

Велико Търново отново има спортно училище
netinfo

Допълнителна атракция бе и представянето на две ездачки от конната база в Арбанаси, които допълнително вдигнаха адреналина на стотиците ученици и гости.
Първата учебна година на възобновеното училище започва с 97 ученици, разпределени в шест вида спорт и в четири паралелки. Най-много са седмокласниците - 29, 28 са учениците в осми клас, 22-ма са шестокласниците и 18 спортистите в пети клас. Известни са вече и треньорите, които ще се занимават с тях в училището. С бадминтонистите ще работи инж. Димо Димов, с борците - Мирослав Колев, с лекоатлетите - Людмила Байчева, хандбалистките ще тренират със Зоя Стефанова, футболистите - при Борислав Борисов и Емил Георгиев, със състезателите по конен спорт е ангажиран Мишо Костов. Според правилата, наставниците трябва да имат висше образование по специалност физическо възпитание и да са картотекирани в клубовете, на които са състезатели и учениците. Назначени са и учители по математика и информатика, български език и литература, биология и химия, английски и немски език.
„Каузата за Спортното училище и успешното му възстановяване, е доказателство, че когато сме обединени от една идея, винаги я постигаме. Тези 97 деца, които са първите възпитаници на училището, са новите български спортни герои. Бъдещите републикански, балкански и европейски шампиони. Реда, дисциплината, упоритостта, играта по правилата, уважението към съперника са качествата, които ще направят от тях достойни българи. За тях и за всички треньори моята врата и сърце са винаги отворени", каза в словото си кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Градоначалникът призова треньори, деятели и учители да работят заедно за формирането на децата като личности и гарантира, че работи и ще продължи да работи за изграждането на професионална база за подготовка на спортистите във В. Търново, което за него не е политическо говорене, а сериозен ангажимент.

Даниел Панов специално благодари на министрите на спорта и образованието, на инспектората и на директорката на училището за подкрепата, позволила мечтата на деятели и треньори да стане реалност.

Чуйте го в първия звуков файл.

Спортният министър Свилен Нейков също поздрави присъстващите и подчерта, че е възстановяването на спортните училища и превръщането им в ковачница на кадри е държавна политика. Той заяви, че кметът Даниел Панов има невероятно отношение към спорта и пожела под Царевец учение и спорт да вървят ръка за ръка, за да има шампиони да се възроди спортната слава на града.

Повече от него във втория звуков файл.

 „За мен е чест да присъствам на откриването на това училище, днес, когато сме принудени да даваме обяснения защо закриваме някое училище. Когато резултатите са лоши, всички сме отговорни и всички имаме дълг към тези деца. А на вас, деца, искам да помоля да мотивирате своите приятели и връстници да спортуват, защото спортът е сцената, на която се създават лидери. Там всички се учим да губим и да побеждаваме", каза в приветствието си и зам.министър Милена Дамянова. Тя подари на гимназията звънец, с който всяка нова учебна година да започват занятията и футболна топка за бъдещите майстори на спорта.

Велико Търново отново има спортно училище
netinfo

Антоанета Тодорова - Селенска, Весела Лечева, Борислав Хутов, Цанко Цветанов, Илиян Киряков, Трифон Иванов, Красимир Балъков, Калоян Махлянов - Котоошу, Радослав Великов, Михаил Ганев са някои от най-големите шампиони на България, завършили Средното спортно училище във Велико Търново. Дългият списък с известни имена припомни директорът на училището Снежина Михова, която имаше честта да посрещне малките спортисти в сградата. Тя благодари и на бившите директори и треньори изваяли спортната слава на старата столица.
Историята на Спортното училище във Велико Търново започва през 1972 г. Много бързо то се превръща в предпочитано, въпреки че няма нито сграда, нито общежития за спортистите. Сградата е построена едва през 1984 г., а 80-те години на миналия век бележат най-големия възход за училището, спортистите и техните треньори.

Повече за историята на училището от Снежина Михова в третия звуков файл.

Бронзовият медалист от САЩ- 94 Цанко Цветанов, който също бе сред гостите на откриването си припомни развълнувано, че преди 30 години е присъствал на първата копка на сградата и пожела на децата да станат големи спортисти представят достойно България по света..