В публичен регистър ще вписват сделките с общински имоти в Г.Оряховица
В публичен регистър ще вписват сделките с общински имоти в Г.Оряховица / netinfo

Имотите публична общинска собственост ще се преобразуват в частни общински след съгласието на две трети от общия брой на общинските съветници. Частните общински имот ще стават публична общинска собственост , ако за това са гласували повече от половината от общия брой съветници. Тези изменения в Наредбата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост бяха гласувани на извънредна сесия на общинския съвет в Горна Оряховица.

Продажбата на имоти и вещи-частна общинска собственост между общината и държавата или между общини се извършва без търг или конкурс. В наредбата за управление на общинската собственост са направени и промени в частта за замяната на имоти-частна общинска собственост. Записани са и случаите, когато не се допуска замяна.

Според новите промени в наредбата в община Горна Оряховица ще се създаде и поддържа публичен регистър за разпоредителните сделки с имоти-общинска собственост. В него ще се вписват данни за имота според акта за собственост, разпоредителните сделки, както и пазарната и данъчната оценки, начинът на разпореждане, насрещната страна по сделката и други данни, определени от общинския съвет.

На заседанието съветниците приеха и промени в наредбата за условията и реда за установяване на жилищните нужди, настаняването под наем и продажбата на общински жилища. Според тях при отдаване под наем на общинско жилище ще се внася депозит в размер на три месечни наема по сметка на общината. Това ще бъде гаранция за изпълнение на клаузите по договора между двете страни-наемател и наемодател.

Записано е още, че право на строеж върху имоти-частна общинска собственост, отредени за изграждане на социални жилища, може да се учредява без търг или конкурс за строеж на жилищна сграда на лица с установени жилищни нужди, на жилищностроителни кооперации или сдружения, в които членуват само нуждаещи се.

Цената на правото на строеж ще се определя от общинския съвет. Правото на строеж няма да може да се прехвърля на трети лица, а жилищата да се отдават под наем или да бъдат обект на разпореждане за срок от 15 години. Промените и в двете наредби ще влязат в сила в седемдневен срок от решението на общинския съвет.