Трапезица - 1902 изправено пред фалит
Трапезица - 1902 изправено пред фалит / Dariknews.bg
"Трапезица - 1902" изправено пред фалит
36266
"Трапезица - 1902" изправено пред фалит
  • "Трапезица - 1902" изправено пред фалит

Искане за отстъпване правото на ползване на сградата на Туристическия дом във Велико Търново ще внесе на следващата общинска сесия на местния парламент председателят на Туристическо дружество "Трапезица - 1902" Паскал Паскалев. Дружеството загуби правото да ползва Туристическия дом по решение на съда и на 30 ноември съдия-изпълнител го запечата заради заповед на кмета на общината за принудително изземане. Заповедта е издадена въз основа на две спечелени дела от Общината, която е собственик на над 93 % от дома.

Паскал Паскалев заяви, че не е съгласен със заповедта на кмета за принудителното им извеждане от сградата. Той посочи, че през 1971 година държавата, чрез тогавашния Окръжен народен съвет, преотстъпва на Туристическия съюз безвъзмездно право на ползване на имота. От това право и досега се ползваше Туристическо дружество "Трапезица - 1902". Следват законодателни промени през годините и през 1996 година влязоха в сила два нови закона - за държаваната собственост и за общинската собственост. Това поражда спор между Община Велико Търново и държавата, представлявана от Областна администрация, за собствеността на записаните като държавни идеални части от имота.

Паскалев допълни, че сградата на Туристическия дом е единственият обект с целогодишни доходи, с които дружеството се издържа. В сградата се помещават хотелска част и заведение за хранене, откъдето се формират приходите на дружеството. Всеки месец "Трапезица - 1902" изплаща кредит в размер на 4 500 лв., а с останалите пари се издържа. Председателят на Туристическото дружество заяви, че през декември ще успеят да погасят вноската по заема, но от следващия месец са изправени пред фалит. Чуйте повече в звуковия файл.

В Туристическо дружество "Трапезица - 1902" членуват 1040 души и има 18 клуба.