Стефан Тафров
Стефан Тафров
Той бе категоричен, че непочтените ходове от страна на партиите са започнали още от сега, преди официалната кампания за евроизборите

Стефан Тафров е спечелил предварителните вътрешнополитически избори за кандидат за евродепутат, проведени в електронен формат чрез специално мобилно приложение. Той е български дипломат и интелектуалец.

Вебер: Турция не може да стане член на ЕС

През 80-те години участва активно в гражданските неформални движения против комунистическия режим. Той е един от създателите на СДС и на вестник „Демокрация“. Бил е първият външнополитически съветник на президента Желю Желев.

Няколко пъти е бил български посланик - в Италия, Великобритания и Франция, както и в ЮНЕСКО, а два мандата е бил постоянен представител на България в ООН. Днес Стефан Тафров е на посещение във Велико Търново, където ще проведе среща с граждани.

ЕС дава 275 млн. евро строежа на жп линия от Истанбул до българската граница

Стефан Тафров спечели вътрешните избори в "Движение Да, България" за водач на листата за евроизборите, като за него са дали гласа си 5898 души. Той е категоричен, че вместо опоненти останалите кандидати са били и ще си останат негови съмишленици.

ДСБ, която е коалиционен партньор на "Да, България" в "Демократична България" е избрала за водач на листата Светослав Малинов, а водач на Зелените е Албена Симеонова. 

Стефан Тафров обясни, че в дипломацията има едно старо правило – когато не си около масата, на която се вземат важни решения, си в менюто. "Аз не искам България да бъде в менюто на ЕС.

Настоящите избори за европарламент са от изключително значение, тъй като ще противопоставят две основни тенденции – проевропейската и национал-популистката - на тези, които искат на отслабят влиянието на ЕС.

В тези процеси на промени в ЕС, България трябва да направи всичко възможно да попадне в ядрото на европейската демокрация - там, където се взимат решения. Това не е въпрос на престиж, а въпрос на интерес за България.

ЕНП избра Манфред Вебер за водещ кандидат за евроизборите през 2019-а

В ЕС в момента има различни идеи за бъдещето му и ние не можем да стоим настрани от този дебат, защото той в един момент ще премине в решения. Ако България не е проявила активност, ако България не е казала, включително и чрез своите евродепутати, каква Европа иска, тази Европа няма да ни се случи.

ЕС ще работи без нас или може би против нас, без да се отчитат нашите интереси“, обясни Стефан Тафров и подчерта, че „Демократична България“ последователно критикува партиите на статуквото, които с поведението си по редица въпроси като например правовата държава, корупцията, свободите и правата на гражданите, отношението към сили извън ЕС като Русия и Турция, отслабват европейските позиции на България.

Стефан Тафров припомни, че миналата седмица с гласовете на 370 от гласувалите 622 евродепутати Европейският парламент одобри резолюция, в която призовава Европейската комисия и Европейския съвет формално да прекратят преговорите с Турция за членство в ЕС.

Борисов във Финландия: България изпълни своя дълг към Европа, но други държави не

Документът е с препоръчителна сила, тъй като окончателното решение, включващо и отнемане статута на Турция на страна - кандидат за членство, е в правомощията на Европейския съвет, обединяващ лидерите на страните членки. Против гласуваха 109 депутатите, а 149 са се въздържали. 

Водачът на листата за евроизборите от "Движение Да, България" Стефан Тафров осъди гласуването на българските евродепутати по въпроса за прекратяването на преговорите с Турция за членство в ЕС.

По думите му, България не трябва да смята, че добросъседските отношения с Турция минават през угодническото поведение спрямо режима на Ергоган. Според него това е крайно негативно послание, което изпращаме към турците и към партньорите ни в ЕС.

Стефан Тафров бе категоричен, че непочтените ходове от страна на партиите са започнали още от сега преди официалната кампания за евроизборите. Той даде за пример  опита на управляващите да унищожат преференциите.

По думите му, ГЕРБ и ДПС управляват България в една негласна коалиция, което е проличало и в опрощаването на дълговете на мюфтийството. Стефан Тафров заяви, че от "Демократична България" се противопоставят на задкулисното сътрудничество на тези две партии и Патриотите.