Великотърновското село Ресен е едно от най-засегнатите от проблема с безводието в региона. Там хората живеят на воден режим от доста дълго. В края на миналата седмица те организираха поредния спонтанен протест, с който да привлекат вниманието на институциите, за да бъде решена сагата, в която са.

Постоянните жители на Ресен са около 2000 човека. За втора поредна година, дори и през зимата, те са на воден режим.

"Причината за водния режим в Ресен е това, че селото се снабдява от собствен водоизточник и изглежда с климатичните промени и с лошата поддръжка от страна на ВиК "Йовковци“, дебитът на въпросния водоизточник драстично намаля през последните 2-3 години и това доведе до положението, в което сме“, казва една от дамите от инициативния комитет в селото, който е създаден заради проблема.

Има ли опасност от водна криза във Великотърновско

Местните обясняват още, че към момента няма издадена официална заповед за водния режим. Въпреки това те по цели нощи са без вода. Вода има само сутрин, за няколко часа, между 6:00 и 10:00 часа, като понякога и това не се спазва.

"Заради постоянния проблем повечето хора в селото си направиха хидрофорни системи в домовете, които черпят от подпочвените водоизточници, но от скоро и те започнаха да намаляват“, допълва друг жител на Ресен.

Жалби и сигнали са подавани до редица институции, като от там идват предимно обещания, но реална помощ няма, казват още местните.

От Община Велико Търново заявиха, че по-късно днес техни представители ще се срещнат с хора от Ресен. В дискусията ще се включат и водни проектанти. Очаква се да бъде представено моментното състояние на проекта за бъдеща връзка между селото и довеждащия водопровод от язовир "Йовковци“.
Агенция "Фокус"