/ iStock/Getty Images
Проблемът с липсата на вода в региона е дългогодишен
В Омуртаг се събират подписи с искане за обявяване на бедствено положение в града заради безводие. Проблемът с липсата на вода в региона е дългогодишен, причината е продължителното засушаване и липсата на вода във водоизточника в Кипилово, както и силно амортизираната и остаряла вътрешно водопроводна мрежа. Градът е на режимно водоподаване.  

Над 12 000 жители на Омуртаг чакат вече три месеца да потече вода от чешмите им“, каза Магдалена Славова от гражданско обединение „Вода за Омуртаг“.

„В момента имаме водоподаване само два пъти седмично за по 2 часа, а части от града - за по час. През следващата седмица се очаква да се окажем в още по-нечовешки режим - да има водоподаване само веднъж на 7-10 дена, само за 1-2 часа“,  каза Славова.  Прогнозата на НИМХ за валежи до края на октомври за района - котловината между Котел и село Кипилово, откъдето се събира водата за карстовия извор „Кипилово“, сочи, че не се очакват никакви валежи.

Гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ инициират петиция с искане за незабавно обявяване на бедствено положение. Подписи се събират на няколко места в града, както и онлайн, защото много жители на Омуртаг, които от години живеят и работят в чужбина, подкрепят съгражданите си.

Според Славова, с обявяването на бедствено положение, гражданите искат да получат полагащите им се по закон: внимание, помощи и мерки за трайна разрешаване на проблема, като - пълно и спешно финансиране за реконструкция на градската водопроводна мрежа.

По думите на членове на Обединението, през последните 25 години градът се е стопил с над 60 на сто, като основна причина хората да го напускат е водният режим, който от юли до декември всяка година, достига до почти пълна липса на течаща вода.

С исканията на жителите на Омуртаг вече устно и писмено са запознати кметът на общината Ешреф Ешрефов и областният управител на Търговище Станимир Парашкевов. Днес е изпратено и писмо до кабинета на служебния министър на вътрешните работи и до всички институции, в чиито правомощия е обявяването на бедствено положение. 

„Решението на омуртагското безводие е в пълна подмяна на вътрешната водопроводна мрежа, на която се дължи 85 процента от водните загуби и реконструкцията, на която би осигурила постоянно течаща вода, дори и само с водния дебит от извора в Кипилово. Този жизнено необходим ремонт може да се финансира по линия от МРРБ“, смята Магдалена Славова.

Подписката ще продължи до четвъртък, 20 октомври, след което ще бъде изпратена до институциите. 

Управителят на „ВиК“ – Търговище Явор Миланов каза, че положението в Омуртаг е наистина критично. От месец юни в района на Кипилово не е валяло.

„Не може да се твърди, че имаме неотстранена авария, както през 2020 г., когато положението беше аналогично“, категоричен бе още той.

По думите на специалиста, в случая държавата трябва да се задейства. Решението на проблема на Омуртаг е в три стъпки. Първата – пълна подмяна на вътрешната водопреносна мрежа – въпрос, по който вече се работи по етапно. Подменя се мрежата в ниската част на разделения на три части град. Средствата за дейностите се осигуряват чрез МРРБ. За мрежата в средната и високата част на града предстои обявяване на обществена поръчка, за да може да се кандидатства за финансиране през 2023 г. Втората стъпка е да се осигури алтернативно водоподаване за града, чрез доремонтиране на водопровода от село Ястребино, а третата стъпка –  реконструкция и частична подмяна на въвеждащия водопровод. 
БТА