Бедствено положение в две общини заради проблеми с водата. Жителите на Своге за пореден ден ще разчитат на водоноски, за да покрият елементарните си битови нужди.  Все още не е открита причината за внезапното пресъхване на река Искрецка. Безводие мъчи и осем населени места в община Свищов, посочва NOVA.

Изненадващото безводие в Своге е стреснало живеещите там.

„Много е лошо. Хората правят всичко възможно. Това е природно бедствие”, каза една от тях.

Местната власт обясни, че е осигурила достатъчно вода за жителите на Своге и съседните села. „Засега има вода за всички. В момента има 15 пункта плюс две мобилни водоноски. Направили сме график. Ще снабдим всеки, който поиска вода”, заяви инж. Валентин Михайлов.

По-сериозен от решаването на битовите нужди се оказа проблемът с намиране на отговор на въпроса къде е водата.

Водата в пещера Душника е пресъхнала, а река Искрец се захранва именно от нея. След това водата отива до Своге и съседните села. Сега коритото й обаче е сухо и вместо 130 литра дебит в секунда минават 29.

Според кмета на село Искрец Радослав Янчев проблем от години е отбиването на водата при нейния извор към няколко ВЕЦ-а. Затова кметът поиска от Басейнова дирекция да спре подаването на водата към централите.

„От Басейнова дирекция отговориха, че ще направят предписание, с което да забранят на НЕК да работи със съоръжението. От НЕК благоволиха, за което сме изключително благодарни”, заяви Янчев.

Така натам вода все пак ще дойде, но в пъти по-малко от нужната. „Става въпрос за около 40-50 литра, които трябва да влязат в екосистемата - съответно да напълни пещерите и да ги отпуши, както предлагат повечето специалисти. Надяваме се проблемът да се реши колкото се може по-бързо”, обясни кметът на село Искрец.

Причината за пресъхването на река Искрецка все още не е ясна. Вероятно става въпрос за срутване в пещерната система, която захранва града с вода. Тя е дълга около 200 километра.

„70-80-те години за три дни водата изчезна за 72 часа, пак при един земетръс. Тогава дойде сама. Сега не виждаме индикации да дойде”, коментира зам.-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов.

10 тона умряла риба и щети за хиляди левове е претърпял Калоян Тотев, който е собственик на рибарник.

„Абсолютно бедствие. Претърпяхме пълна загуба на продукцията. Труд за две години буквално замина за три часа. Виждаме всичката умряла риба, която започва да гние и сме пред проблема да предизвикаме екологична катастрофа”, коментира той.

До момента в рибарниците край Своге има 40 тона риба мъртва риба, която държавата ще унищожи по безопасен начин. А докато хората чакаха водата да дойде на няколко пъти се изляха проливни дъждове.

От Общината помолиха хората, живеещи край коритото на реката, да напуснат домовете си заради възможна приливна вълна, в случай че вълната се върне по-бързо от очакваното.

По-късно през деня Министерският съвет прие решение, с което се осигуряват 99 720 литра бутилирана вода за питейни нужди. Вода като дарение дойде и от няколко общини - София, Пловдив, Гоце Делчев.

„Изграденото водохващане горе под връх Петрохан да бъде изцяло насочено към село Искрец. Така че да опитаме да възстановим водните количества, които отиват към река Студена, а оттам в каптажа на село Искрец. Надяваме се това да даде резултат. Очакваме такъв до 1-2 дни”, заяви гл. комисар Николай Николов  - директор на „Пожарна безопасност”.

Община Свищов също обяви бедствено положение заради безводието. Засегнати са селата Българско Сливово, Горна Студена и Совата, частично са засегнати и селата Овча могила, Александрово, Червена, Драгомирово и Морава. Осигурена е питейна вода за село Караисен. Общо 5000 души са засегнати от водния режим, а за още толкова има потенциална опасност.

Кладенците са пресъхнали, но проблемът не е, че няма вода или дебит тях, а че има много загуби по трасето. Втори ден в Българско Сливово няма вода и не е ясно докога ще е така.

Елка Георгиева живее в свищовското село от 30 години. По думите й кризата с безводието, обаче, се е задълбочила през последните месеци.

В свищовското село живеят около 1000 души – предимно млади семейства с малки деца. „Отвратително е. Избрахме да живеем тук и си купихме къща. Селцето ни харесва, има много млади хора и деца. Вода обаче няма”, коментира една от живеещите там.

Според ВиК проблемът не е в липсата на вода. „Водоизточниците имат дебит да осигурят вода за питейни нужди. Основният проблем е в загубите по мрежата. Анализите показват, че те са за над 80 процента”, заяви Румен Линев -  началник на ВиК – Свищов.

Бедственото положение остава, докато не потече вода в чешмите на около 5000 жители на осем свищовски села. „Остава, докато проблемът не бъде решен. Той е много сериозен”, каза кметът на Свищов Генчо Генчев.

Изход от бедствието не виждат и обикновените жители. „Имам чувството, че живеем в старо време - туби, туби, туби”, коментира Елка Георгиев – жител на село Българско Сливово.

Заради бедственото положение в Свищовско е в сила план за запасяване с резервна вода за противопожарни нужди. Така, освен водоноски за противопожарни дейности, водоноски ще има и в центъра на населените места за осигуряване на вода за битови нужди.
nova.bg