В язовир „Йовковци“, който обслужва Великотърновска област и съседната община Дряново, има достатъчно количество вода и не е застрашен от намаляване на дебита.

Това стана ясно по време на работна среща между областния управител инж. Георги Гугучков, управителя на ВиК „Йовковци“ ООД Илиян Илиев, неговия заместник инж. Росен Трифонов и инж. Ангел Стоянов, изпълняващ длъжността Началник на язовир „Йовковци“, съобщиха от Областна във Велико Търново.

14 села във Великотърновско продължават да са на воден режим

Тема на срещата бе състоянието на повърхностните и подземните водоизчотници в областта, както и зачестилите сигнали на граждани, че нивото на водата във водоема е драстично намаляло заради топлото време и липсата на валежи. Срещата бе по инициатива на областния управител инж. Георги Гугучков, който постави редица въпроси.

„Към днешна дата язовирът е на кота 331,42 метра кота водно ниво или 2,58 метра под котата от преливен ръб, която е 334 метра. За това време на годината няма нищо необичайно“, посочи инж. Стоянов.

Той подчерта, че в момента в язовира има 14 млн. кубически метра свободен обем, или, по думите му, водоемът е в златната среда, независимо от очакванията за какъвто и да е по обем приток валежи. За сравнение миналата година на същата дата нивото в „Йовковци“ е било 332,52 или с около метър по-високо. За сметка на

това обаче през 2021 г. водата е била 330,56 метра, или близо 4 метра под кота преливен ръб. През 2020 г. нивото е било 331,37 което е пак 2,63 под ръба, подчерта началникът на водоема.

Той припомни, че през 2017 г. нивото е било 330,17 м., а през далечната 2007 г., нивото е било още по-ниско – на кота 329,96 метра, което е малко под 5 метра под нивото на преливния ръб.

Няма основание за притеснения бе категоричен инж. Ангел Стоянов. Управителят на ВиК „Йовковци“ Илиян Илиев посочи, че към днешна дата полезният обем на водоема е 69 милиона кубически метра питейна вода.

Той увери, че нивото на водата трябва да падне с 30 метра, за да се стигне до кота 304, или т. нар. „мъртъв обем“. По думите му при полезен обем от 69 милиона кубически метра и годишна консумация между 20 и 25 милиона, са нужни две пълни години безводие, за да се стигне до критична ситуация.

На срещата стана ясно, че през есента на 2021 г. екип от Националния институт по метеорология и хидрология под ръководството на асистент доктор Дарачев е направил оценка на обезпечеността на ползването и правилата за управление на язовир „Йовковци“.

В правилата изрично е посочено, че при настоящия характер на притока и настоящото потребление, падане на нивото на водата до „Зона 2“, или с още 5 метра от настоящото ниво, ще се случва много рядко - при редуване на три сухи или на две извънредно сухи години.

Заместник-управителят на ВиК „Йовковци“ ООД инж. Росен Трифонов уточни, че нивото на язовира по ръкавите зависи и от наклона на самата чашка. „При наклон с 90 градуса спадането ще бъде едно, а при наклон с 30 градуса - естествено то ще е много по-голямо и видимо за окото. Не бива да се създава паника в населението, няма повод за тревога.

Притеснението ни не се отнася за язовир „Йовковци“, който е повърхностен водоизточник, а за подземните водоизточници, където наистина, ако не паднат трайни валежи, ще има проблем“, обобщи инж. Трифонов.