/ Даниел ЙОРДАНОВ
Шестметрова вятърна мелница, като светеща емблема на бохемския парижки нощен живот, ще издигне на откритата сцена на Царевец великотърновският театър за своя спектакъл „Теменужката от Монмартър”.

Хитовият балетен спектакъл “ГЕТО” на Марио Пиаца във В. Търново на 20 юни

С шедьовъра на Имре Калман Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” ще участва в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението е на 26 юли, от 21:00 часа.

Даниел ЙОРДАНОВ

Животът под покрива на една парижка мансарда ще представи на Царевец храмът на Мелпомена във Велико Търново. Там тримата главни герои - музикант, художник и поет, ще споделят своите несгоди в живота, трепети и мечти.

Вечната история за принцеса Турандот и музиката на Пучини оживяха на Царевец (СНИМКИ)

Тяхната история по интересен начин се преплита с живота на едно момиче - улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от улична цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания.

Даниел ЙОРДАНОВ

Тя олицетворява жената - кокетка - привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата. В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени.

„Теменужката от Монмартър” е призната от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата - австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл.

Над 1300 души аплодираха Имперския руски балет, открил „Сцена на вековете” на Царевец

За първи път в България великотърновският театър поставя спектакъла в оригиналната версия на либретото, написано от Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. За основа е послужила една малка книжка - „Сцени от живота на бохемата”.

ова е своеобразен бестселър за времето си, написан от Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения - върхове в историята на оперното изкуство - оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало.

Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, а диригент-постановчик - Игор Богданов. Сценографията е на Лидия Къркеланова, хореография на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова.

Царевец става декор на операта „Турандот“

В постановката участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов”. На сцената ще излязат солистите Симона Кодева, Теодора Петрова, Момчил Караиванов, Георги Гърланов и други.

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов - звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.