С хеттрик на Тодор Колев Етър-24 пречупи Спартак и поведе в класирането
С хеттрик на Тодор Колев Етър-24 пречупи Спартак и поведе в класирането / Дарик нюз, архив

„Етър-1924” пречупи „Спартак” /Варна/ с 3:2 в един наистина луд мач, който бе решен буквално в последната 90 минути. Възпитаникът на великотърновската школа Тодор Колев записа хеттрик при официалното си  завръщане на стадион „Ивайло”, като на два пъти реализира дузпи.

Двубоят тръгна перфектно за домакините, които поведоха с 1:0 с гол от наказателен удар. Мартин Станкев бе фаулиран в наказателното поле на гостите и точно ръководилият рефер Александър Костадинов посочи бялата точка. Тодор Колев реализира технично наказателния удар без да остави шансове за вратаря на гостите Генко Славов.

Само пет минути по-късно обече „виолетовата” отбрана се пропука опасно и Георги Бижев бе на косъм от изравняването. Нападателят на гостите открадна лошо върната топка и стреля между краката на Цанков. Притичалият Ивайло Русев се хвърли и със шпагат изчисти топката от голлинията в напречната греда, и оттам обратно в полето. Малко след това Идриси с глава би в аут от непосредствена близост, а Цанков извади изстрел на Бижев.

В 17-ата минута Станкев проби по фланга и намери Колев, който технично, от въздуха, насочи топката покрай Славов за 2:0. По ирония на съдбата Станкев бе съпричастен и за първия гол в полза на гостите. В 23-ата минута той игра с ръка в собственото си наказателно поле, овладявайки кълбото след ъглов удар и от отсъдената дузпа Боян Илиев намали на 2:1.

При следваща атака Станкев пропусна да увенчае изявите си гол, като копна топката над Славов, но тя мина встрани от рамката зад него.

Последните три минути на първата част взривиха трибуните. В тях гостите изравниха резултата и останаха с десет души. Защитникът им Мартин Цирков първо получи жълт картон за остро влизане в краката на етърец, а при 2:2 вкара топката във вратата на Цанков, след сигнал за засада и закономерно инкасира втори жълт, и съответно червен картон.

Междувременно Георги Бижев бе направил 2:2, възползвайки се от суматоха в пеналта на „виолетовите”.

Втората част бе по-спокойна, но пък приключи инфарктно. Стреснати от изравняването етърци дълго време търсеха себе си и ритъма на игра от преди почивката. В същото време варненци гледаха времето да върви и разчитаха предимно на контри, чрез Бижев и Иванович. Старши треньорът на домакините Цанко Цветанов потърси промяна със смени и постепенно обръчът около полето на „Спартак” се сви. Далечни удари на Анев, Колев и Кямил минаха край целта, а изстрелът на Станкев бе хванат от варненския страж. Така се стигна до 90-ата минута, в която Кямил бе свален в пеналта на гостите и реферът отсъди втора дузпа за етърци, която Тодор Колев оползотвори с мощен шут за 3:2. Мачът бе изгледан от старши треньорът на пловдивския "Ботев" Милен Радуканов, който обаче отказа коментар.

„Етър-24”: Цанков, Гайдаров, Томаш, Русе, Йорданов, Анев, Димов, Станкев (90 Караиванов), Идриси (66 Русков), Горсподинов (54 Кямил), Колев.