Парковете, детските съоръжения и спортни игрища в Горна Оряховица няма да бъдат осветени от 23.00 до 5.00 часа, съобщиха от Общината.

Ограничението е част от пакета мерки за намаляване на потреблението на електроенергия заради драстичното увеличение на цената за електричество, предприети от общината.

Режим на уличното осветление и в Община Твърдица

Със заповед на кмета инж. Добромир Добрев всички общински сгради преминават на един източник на отопление до 31 март. Другата мярка, която цели намаляване на сметките за електроенергията, е подмяна на уличното осветление на главните пътни артерии в града.

Според анализ, ако бъдат подменени около 700 лампи със 150 вата мощност с 50-ватови диодни осветителни тела, потреблението на електрическа енергия ще спадне до 3 пъти.

Тяхната мощност може да се регулира, затова от 23.00 до 4.30 часа тя ще може да се намали до 30 вата, се посочва в анализа на фирмата, поддържаща осветлението в града.

Екип ще направи и анализ на партидите на използвана ел.енергия от декември 2020 г. и същия месец на 2021 г. Там, където има разминаване, ще се назначи комисия, която ще направи проверка. Ще се предприемат и необходимите мерки.

Заради непостоянната цена на електроенергията, Община Горна Оряховица ще изиска от електроразпределителното дружество "Енерго-про" при отчитане на ел. енергията от главния електромер да присъства и представител на Общината.
БТА