Реинвестират туристическия данък в бранша
Реинвестират туристическия данък в бранша / Дарик нюз
Реинвестират туристическия данък в бранша
48372
Реинвестират туристическия данък в бранша
  • Реинвестират туристическия данък в бранша

Средствата, които ще събере Община В. Търново от туристическия данък през следващата година, около 315 000 лева, ще бъдат реинвестирани в полза на бранша, съобщи кметът Даниел Панов. Толкова са постъпили и през 2011 г. Те ще бъдат използвани  за инфраструктура, реклама, участие в изложения и др., като конкретни предложенията се очакват и от  самите хотелиери.

Градоначалникът разговаря с председателя на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация  Благой Рагин и с представители на туристическият бизнес в региона. По време на срещата е уточнено, че за следващата година Общината ще редуцира налога.

За местата за настаняване с категория една звезда се запазва данъкът от 60 стотинки за всяка реализирана нощувка. С по 10 стотинки се намалява налогът за двузвездните хотели и става 70 ст., за тризвездните пада с 20 ст. до 80 ст. на нощувка. За четиризвездните хотели се запазва туристическия данък от 1 лв., а за тези с категория пет звезди се увеличава от 1 на 1,50 лв. на нощувка.

Регионална структура до 10 януари ще създадат хотелиерите и ресторантьорите от В. Търново, информира още Даниел Панов. До изборът на ръководство координатор на асоциацията ще бъде бизнесменът Димитър Манолов.

За 2 февруари е насрочена национална среща на туристическия бранш във В. Търново. В нея се очаква да се включи и ресорният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, както и представители на румънската браншова структура, каза още Даниел Панов.

Чуйте повече от Даниел Панов в звуковия файл.