Окръжна прокуратура-Велико Търново наблюдава досъдебно производство за смъртта на 5-годишно дете.

Назначена е съдебномедицинска експертиза за изясняване на причината за смъртта на детето, разпитани са свидетели.

В случай, че се съберат доказателства за нечие виновно поведение, лицето ще бъде привлечено към наказателна отговорност.

Петгодишно момиченце е починало в областната болница във Велико Търново само няколко часа, след като е било прието в детското отделение за лечение на бронхиолит.

Предполага се, че малката пациентка се е задушила вследствие на аспирирано стомашно съдържание при обилно повръщане. Детето се е задавило, след като дядо му го нахранил с кренвирши в болничната стая, пише 24 часа.

От ръководството са назначили проверка, изискани са писмени обяснения от екипа и началника на отделението, за да се изясни какво се е случило.

Назначена е вътрешноболнична проверка и е образувано досъдебно производство за починало дете, съобщи пред журналисти д-р Галина Гарева, медицински директор на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", цитирана от БТА.

5-годишното дете е било настанено в Детското отделение на болницата на 13 юни по обяд с кашлица и затруднено дишане след неколкодневно домашно лечение с антибиотик. То е било придружено от своя дядо, тъй като родителите му са в чужбина, а баба му е гледала останалите внучета.

Около 17.30 часа медицинска сестра му е поставила мускулна инжекция, на която то е реагирало с плач. Малко по-късно дядото на детето е посочил, че то е не е добре. Сестрата го намира посиняло.

След като детето спешно е пренесено в Интензивния сектор, му е направена аспирация, сърдечно-съдов масаж и интубация. Въпреки положените усилия детето е починало.
Очаква се до края на седмицата да бъдат ясни резултатите от вътрешноболничната проверка.
 
Окръжна прокуратура Велико Търново, 24 часа