/ iStock/Getty Images
Пловдиският окръжен съд остави в арест 22-годишния ром, убил 3-годишното момченце в Асеновград. Той е обвинен също в заплахи с убийство, отправени към майката на момченцето, с която живеел на семейни начала.

Днес окръжните съдии наложиха най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", за пастрока на детето.

Обрат: Любовник на майката убил 3-годишното дете в Асеновград


На 9 март в Асеновград, той пребил до смърт момченцето. Причина за побоя бил, че докато спял през деня, детето го събудило, докато си играело с неговото дете - на 4 години. 

Разследващите са установили, че по телцето на убитото момченце има множество тежки травматични увреждания, включително  тежка гръдна и коремна травма, кръвонасядания на меките черепни покривки и по цялото тяло. 

Освен това пред съдия майката признала, че детето е пребито, като описала механизма и интензитета на нанасяне на ударите върху 3-годишното дете. Жената обяснила, че веднага след побоя мъжът й заключил стаята, в която извършил убийството и заплашил, че ще я убие, ако издаде причините за смъртта на малчугана. Преди това обаче, тя скрила фактите и обяснила, че детето е починало по съвсем друга причина. 

За извършеното от него престъпление Наказателният кодекс предвижда от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна.  Според съда, има достатъчно доказателства, че пастрокът е извършил престъплението, в което е обвинен. Освен това има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, като това вече е факт. 

3-годишно дете почина в болницата в Асеновград

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив на 24 март. 

Припомняме, че за случая стана известно, след като пастрокът и майката занесли вече мъртвото момченце в спешния кабинет на Асеновградската болница. Тогава ромската рода окупира лечебното заведение.

Първоначално родителите обяснили, че детето е паднало и е починало, а от болницата заявиха, че в предходната седмица майката и детето са лежали в детското отделение, като малчуганът имал белодробно заболяване. Впоследствие майката напуснала отделението самоволно с момченцето.