/ netinfo
В събота Фестивалът на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ събра на централния площад в Елена деца и възрастни, еленчани и гости отблизо и далеч, които не само наблюдаваха пъстрата фолклорна програма, но и участваха в повечето дейности.

Пъстър балкански свят в Елена срещна модерното с традицията
netinfo

И тази година фестивалът, който е продължение на проект на общината, спечелен по Програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“, в партньорство с Международната организация за демокрация и права на човека, Осло, Норвегия, не мина без международно участие.

Този път гостите бяха от Италия – кметът Салваторе Козма на малкото като Елена градче Турси и младата художничка Филомена Дамброзио, която не само рисува, но и пя на сцената на фестивала. Преди това кметът инж. Дилян Млъзев откри проявата и заедно с италианския си колега си пожелаха да работят в посока побратимяването на градовете, тъй като намериха много прилики между тях – природа, изкуство, църкви, архитектура.

Пъстър балкански свят в Елена срещна модерното с традицията
netinfo

Италианските гости участваха при откриването на фотоизложба, уредена от Венко Стефанов в Туристическия информационен център с най-харесваните снимки на млади фотографи, публикувани в групата „Елена и околията в снимки“. Със своите картини, уредени в постоянна изложба, впечатли кмета на Турси 82-годишният еленски художник Сава Савов, представител на наивното изкуство.

Пъстър балкански свят в Елена срещна модерното с традицията
netinfo

С идеята фестивалът да сложи мост между традицията и модерното на сцената следваха фолклор и съвременни танци, рок балади на гъдулка, хоротека  под звуците на рока. Деца майсториха грънци, керамика и пирографираха, а бъдещи малки художници рисуваха под зоркото око на Иван Яхнаджиев. Той отново бе в Елена, този път с още 12 художници за участие в 26-я пленер „Изкуството отмива от душата прахта на ежедневието“, организиран от Габриела Жекова в Йовчевата къща край Елена.

Пъстър балкански свят в Елена срещна модерното с традицията
netinfo

За броени часове младият Мартин Петров „модернизира“ пейките пред Клуба на пенсионера, използвайки специфични техники на друго модерно изкуство. В следобедните часове в работилница „Седянка“ правиха сапун, а Яхнаджиев – демонстрации на боди арт. Фестивалът завърши с концерт на  „Айс тийм“ и Мартина.