Пушки от Балканската война ще стрелят в събота във Велико Търново
Пушки от Балканската война ще стрелят в събота във Велико Търново / Дарик нюз, архив
Пушки от Балкансктата война ще стрелят в събота във В. Търново
57149
Пушки от Балкансктата война ще стрелят в събота във В. Търново
  • Пушки от Балкансктата война ще стрелят в събота във В. Търново

Уникална историческа възстановка, посветена на 100- годишнината от Балканската война, организира във Велико Търново на 6 октомври клуб „Традиция", съобщи ръководителят му Върбан Минев. До момента толкова мащабна възстановка у нас, а и на Балканите, не се е провеждала, категоричен бе той. 66 реанактори ще пресъздадат битката при Бунархисар, в която 18 Етърски пехотен полк пробива турските позиции, като на 15 и 16 октомври 1912 г. дава по 100 жертви.

Възстановката на събитието ще започне в 10.30 часа в събота пред Паметника „Майка България", където ще има почетен караул и панихида за загиналите. От там облечените в униформи на българската армия от преди век членове на клуб „Традиция" ще се отправят към района на Старато военно училище, където са били казармите на 18 Етърски пехотен полк от 1891 до 1945 година.

Пред Арката на генералите, под звуците на духова музика, ще бъде пресъздадено изпращането на войниците на фронта. Самите „бойни действия" ще се разиграят на футболния терен в центъра на града. В петък там ще бъдат изградени турските табии. Както е било преди 100 години, българските войници ще настъпват от север на юг. Битката ще е максимално автентична. За пресъздаването й ще се използват оръжия и пиротехника от киноцентъра в Бояна. На изградените позиции ще гърмят 50 пушки „Манлихер", на въоръжение в армията тогава, четири тежки картечници „Шварц-Лозе" и четири оръдия. Зрителите ще видят и прочутата българска атака на нож, обясни още Върбан Минев.

След военната операция гостите и жителите на града ще имат възможност да посетят военнополевия лагер, да опитат бобена чорба, на място опечен хляб за „войската" и чаша вино, каквато се е полагала по онова време на всеки боец.

Шест месеца е продължила подготовката на клуб „Традиция" за възстановката. Всеки от членовете сам си е ушил униформата и набавил снаряжението. Огромна помощ е оказал НВУ „В. Левски", който поема с около 50 души от своя състав изграждането на лагера, отбранителните съоръжения, и походната кухня. Съдействие оказва и Община В. Търново, която е одобрила възстановката и я е включила в програмата на националните чествания на 100- годишнината от Балканската война.

Чуйте повече за възстановката от Върбан Минев.