Полицаи пазят децата край училищата
Полицаи пазят децата край училищата / Sofia Photo Agency
Полицаи пазят децата край училищата
44686
Полицаи пазят децата край училищата
  • Полицаи пазят децата край училищата

Всички училища и детски градини във Великотърновска област са проверени от полицията и противопожарните служби в навечерието на новата учебна година, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР комисар Живко Коцев на среща с директорите на училища, организирана от МВР и Регионалния инспекторат по образованието.

Направени са над 100 охранителни обследвания на сградите във връзка с осигуряване на безопасността на учениците в първия учебен ден и при протичането на учебната година. Контролните органи са проверявали състоянието на пътната маркировка и всичко, свързано с безопасността на движение около училищата, тяхната осветеност и наличието на охрана.

Полицейско присъствие ще бъде осигурено в часовете на тръгване и прибиране на децата от училище, но не само в първия учебен ден, а и през цялата година, гарантира полицейският началник. Той призна, че проверките са установили над 200 нарушения, свързани предимно с липсата на охрана в училищата.

За констатираните пропуски са съставени констативни протоколи и са изпратени писма до общините за отстраняване на нарушенията. До началото на първия учебен ден трябва да бъдат подновени всички пешеходни пътеки и осветлението около училищата и детските градини, посочи комисар Коцев.

Чуйте го в звуковия файл. 

През първото шестмесечие на годината в областта няма регистрирано тежко криминално престъпление с участието на малолетни и непълнолетни, допълни началникът на сектор „Охранителна полиция" гл. инсп. Иван Каназирски. Преобладават кражбите, извършени от деца и юноши, джебчийските и домови кражби в малките населени места. В последните години зачестяват случаите на управление на автомобили от младежи без книжки.

Статистиката за миналата година сочи, че при пътно-транспортни произшествия на територията на областта са пострадали 30 деца и юноши, 19 от които са били пътници. В пет от случаите пострадалите са били пешеходци. От началото на годината до края на август са регистрирани 21 тежки катастрофи с ранени 21 деца и юноши. 10 деца са пострадали като пешеходци, а пет са били пътници в автомобили.

И през новата учебна година служители на Пътна полиция ще изнасят пред учениците от 1 до 4 клас беседи и лекции по безопасност на движението.