/ iStock/Getty Images
Общинските болници във Велико Търново и в Кардиологичната клиника осигуряват допълнителни 40 легла за пациенти с COVID-19, съобщиха от пресцентъра на общината.

В Комплексния онкологичен център и Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания "Д-р Трейман" са разкрити 34 места. Още шест легла е осигурила Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново. При допълнителна необходимост и трите здравни заведения имат готовност за осигуряване на още болнични легла.

Според директорът на РЗИ д-р Евгения Недева на този етап във Великотърновска област няма недостиг на леглова база за хора, които се нуждаят от хоспитализация след зараза с COVID-19.

Община Велико Търново припомня, че осигурява разширени услуги в подкрепа на хора от уязвимите групи - възрастни, с хронични заболявания, самотноживеещи и лица в задължителна домашна изолация. През последното денонощие на територията на област Велико Търново са регистрирани 23 нови лабораторно потвърдени случаи на COVID-19. Два от случаите са при учители преподаващи в начален етап на основното образование от ОУ "Петър Берон" в Дебелец и в ОУ "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново. Под задължителна карантина за 10 дни са поставени учениците от двата класа в начален етап на основното образование.

Един лабораторно потвърден случай е регистриран и при ученик от ОУ "Иван Вазов" в Горна Оряховица. Под задължителна карантина за 10 дни са поставени учениците от класа на заболелия ученик, посочват от РЗИ.