Осем формации се включват в Дикси Джаз Фест във Велико Търново
Осем формации се включват в Дикси Джаз Фест във Велико Търново / Дарик нюз
Осем формации се включват в Дикси Джаз Фест във Велико Търново
54908
Осем формации се включват в Дикси Джаз Фест във Велико Търново
  • Осем формации се включват в Дикси Джаз Фест във Велико Търново

47 музиканти от осем формации ще вземат участие в петото издание на Дикси Джаз Феста във Велико Търново, съобщи Емил Костурков- председател на едноименната фондация, която организира събитието и музикант от Royal Dixie Band. Групите са от старата столица, Пловдив, Варна, София и Тимишоара. Бюджетът на фестивала е 15 000 лева, 10 000 от които предоставя Община В. Търново. Тазгодишното издание на феста е в памет на покойния създател и ръководител на Royal Dixie Band- Георги Попов.

По време на трите фестивални вечери, от 12 до 14 юли, музикантите ще свирят на откритата сцена пред Паметника на Асеневци, като 80% от участниците ще представят авторска музика.

Джазфиестата стартира на 12-и юли от 19 ч., а на откриването ще забият добре познатите домакини от Royal Dixie Band, гостите от съседна Румъния Sebastian Spanache Trio и музикантите от родният проект Бандера Роса, в който феновете ще могат да разпознаят част от гостувалите миналата година по Царевец- "Смут и мизерия в Източна Румелия".

 На следващата вечер на сцената ще се качат Retro вlu, които залагат на сладък микс от диксиленд, френски шансони и цигански джаз, брилянтният възпитаник на Бъркли Колидж- Румен Халачев и квартет, и проектът на Стоян Роянов Я-я - La migra (Ла мигра).

По време на роследната вечер за феновете ще се изявят Димитър Димитров Трио и нова формация на музиканти, които доскоро бяха известни като Шака Зулу - Point of view.

И в трите фестивални вечери концертите ще продължават в клуб Мелон с джем сешъни, които започват точно в полунощ. Шоуто е безплатно за публиката, като организаторите  от Фондация "Дикси Джаз Фест" очакват броя на зрителите да надхвърли 4 000 души.

 

Повече за групите чуйте в звуковия файл от Емил Костурков.